HírekJó gyakorlatok

Franciaországban nem dobhatnak ki élelmiszert a szupermarketek

Franciaországban is más fejlett európai országokhoz hasonlóan jelentős problémát jelent az élelmiszerpazarlás, amely elsősorban a háztartásokban csúcsosodik ki. A francia kormány a probléma mérséklésének érdekében jelentős előrelépést tett.

 

A 2016 februárjában érvénybe lépett törvény értelmében minden 400 m2 vagy annál nagyobb alapterületű kereskedelmi egység − takarékossági és jótékonysági célokat támogatva – köteles az eladatlan, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket szétosztani regisztrált szervezetek között.

 

A jogszabály elsődleges célja minél több rászorulónak ingyenes étkezés biztosítása, s ezáltal feltétezhetően az élelmiszerpazarlás mértéke is folyamatosan csökkenni fog. Az élelmiszerbankok körülbelül 35 000 tonna élelmiszeradományt kaptak eddig Franciaországban a szupermarketektől.

 

Akár 75 000 eurós büntetésre vagy börtönbüntetésre számíthatnak a boltok vezetői, amennyiben adományozási szerződést nem kötik meg a segélyszervezetekkel.

 

Forrás:

http://ecolounge.hu/nagyvilag/nem-dobhatnak-ki-tobb-elelmiszert-a-francia-szupermarketek

https://www.theguardian.com/world/2015/may/22/france-to-force-big-supermarkets-to-give-away-unsold-food-to-charity?CMP=fb_gu

http://kki.gov.hu/download/7/f7/f0000/21_KKI-elemzes_FRA_pazarlas_Fejerdy_20150601.pdf

Kapcsolódó tartalmak

Finnország is küzd az élelmiszerpazarlás ellen

admin

Használt sütőolaj mint üzemanyag

admin

Csatlakozz a Maradék nélkül program fiatalos csapatához!

Maradéknélkül