HírekJó gyakorlatok

Pazarlás helyett sörfőzés

Angliában az egyik leggyakrabban pazarolt élelmiszer a kenyér. Évente 460 000 tonna elkészített kenyeret dobnak ki a WRAP (Waste & Resources Action Programme) 2016-os felmérése szerint.

 

Nemrégiben kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel a kenyérből sört készíthetnek. Ehhez viszont nem sütnek külön kenyeret, hanem a maradékot használják fel, azokat a kenyereket, amiket a szakács, a pék vagy egy élelmiszerbolt kidobna. Ilyen például a cipó fara vagy a nap végén megmaradt száraz kenyér.

 

A sör neve Toast. A Toast főzet egy világos sör, amit indie londoni sör segítségével tudnak előállítani. A gyártás során a maláta egy részét kenyérrel tudják helyettesíteni. Egy év alatt már bővítették a sörfőzés technológiát és az IPA* mellett craft lager* (*: sörfajták) söröket is készítenek, amiknek az alapanyaga a kidobásra szánt kenyér.

 

Ezeket a söröket Magyarországon nem forgalmazzák, de Angliában sok helyen meg lehet kóstolni.

 

Forrás:

https://www.timeout.com/london/blog/help-fund-a-new-range-of-craft-beers-made-from-unwanted-bread-031517

http://www.standard.co.uk/news/foodforlondon/food-for-london-raise-a-toast-to-the-man-who-turns-bread-into-beer-a3364911.html

http://www.toastale.com/

Kapcsolódó tartalmak

A Maradék nélkül program számára is megkezdődött a táborszezon!

Maradéknélkül

Pedagógiai napok eseménysorozata

admin

Az élelmiszer érték

admin