Hírek

Megéri fordítani az élelmiszerpazarlás csökkentésére

 

Számos cikk foglalkozott már a háztartásokból származó élelmiszerpazarlás csökkentésével, de természetesen az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdemes tenni e nemes ügyért – így például az éttermeknek is. És egyre többen tesznek is!

 

Egy nagyszabású kutatás alapján, amelyben számos ország több mint száz éttermét vették górcső alá 3 éven keresztül, megállapítást nyert, hogy érdemes az élelmiszerpazarlás megelőzésére is energiát fordítaniuk. Eszerint a pazarlás megfékezésére fordított minden egyes font 7 fontnyi költségmegtakarítást jelent átlagosan.

 

A Winnow elektronikus rendszerét használja erre a célra például az IKEA is. Világszerte 420 üzletükben vezették be, és két éven belül sikerült több mint 3 millió egytál ételnek megfelelő mennyiséget megmenteni a kidobástól.

 

A Stuttgarti Egyetem kísérletei szerint a hotelekben egy heti élelmiszerhulladék mérés már elegendő ahhoz, hogy felhívja az ott dolgozók figyelmét a pazarlás problémájára. Mindhárom kísérletükben egy hét után jelentősen csökkent a kidobott ételek mennyisége. Bár ez a hatás idővel mérséklődött, a későbbiekben is sokkal kevesebb ételt kellett kidobniuk a szemetesbe, mint az első héten.

 

 

Források:

  1. https://www.theguardian.com/global-development/2019/feb/13/restaurants-cutting-waste-food-report-reveals
  2. ReFoWas Workshop on food waste monitoring, reporting and prevention, 2019.06.14., Berlin

Kapcsolódó tartalmak

Várgesztesen jártunk

admin

Tábori tanóra a Börzsöny ölelésében

admin

Lőrinc és a dinnye esete

Maradéknélkül