HírekJó gyakorlatok

Az autógyárak is csökkentik az élelmiszerpazarlást

Ohio State egyetem kutatói rájöttek, hogy a kidobott élelmiszer felhasználható a kőolaj-alapú gumi töltelékanyag helyettesítésére, amelyet több évszázada a kerékabroncs gyártásánál használnak.

 

Az új technológia alkalmazása a gazdasági előnyök mellett a hulladéklerakók számát is csökkentheti.

 

A kőolaj alapú gumi töltelékanyagát, a „carbon black”-et (szénfekete színű töltelékanyag) az amerikaiak a tengeren túlról vásárolják. Nagyobb önállóságot szeretnének elérni, ennek érdekében ezt belföldi úton próbálják megoldani. Mégpedig azzal, hogy különféle élelmiszerhulladékkal helyettesítik a kőolajat, és vizsgálják annak új szerkezetét.

 

A tojáshéj és a paradicsomhéj mutatott lehetséges új útvonalat, amivel leválthatnák a kőolaj-alapú gumi töltelékanyagot. Az eljárás azért is rendkívül hasznos, mert ezek a hulladékok a nem elkerülhető illetve a potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladékok kategóriájába tartoznak, így megelőzés, mint eszköz nem jöhet számításba.

 

Az amerikaiak évente 100 billió tojást fogyasztanak, aminek fele nagyüzemekben készül, és a héjuk szemétlarakó helyre kerül. Emellett átlagosan 13 millió tonna paradicsomot használnak fel, és mivel a héja nehezen emészthető, ezért azt is kidobják. Többek között ezért is ezzel a két élelmiszerhulladékkal kísérleteztek. Az első vizsgálatok biztató eredményeket hoztak.

 

Ezek a töltelékanyagok erősebbé teszik a gumit, viszont kevésbé rugalmasak. Emiatt az anyagokat együtt vizsgálták, tehát különböző mennyiségű „carbon black” (szénfekete színű töltelékanyag) mellé őrölt tojáshéjat és paradicsomhéjat raktak, így a gumi erősebbé vált és a rugalmasságát is megőrizte. Igaz, a színe így már nem fekete, hanem vörösesbarna lett, de még kutatják a különböző lehetőségeket, hogy milyen színanyagokat adhatnának hozzá.

 

Forrás:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/osu-tfw030617.php

 

Kapcsolódó tartalmak

Piramis, kávé, kamion – mi az összefüggés?

admin

Játéksziget pályázat a kommunális hulladék csökkentéséért

Maradéknélkül

Családi nap a fenntarthatóság jegyében

Maradéknélkül