HírekSzezonális szerelem

Májusban szezonális – frissen a piacról vagy kertből!

Májusban még mindig van esély arra, hogy tavaly betárolt, hazai finomsággal találkozzunk a boltok polcain: vásárolhatunk például téli almát, burgonyát, fejes káposztát, hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vagy akár diót is. A hosszú eltarthatóság kulcsa a megfelelő tárolás, amelynek mikéntjéről és sok más érdekességről is az Áprilisban szezonális: a kamra kincsei c. cikkünkben olvashatsz. De most térjünk is rá Szezonális szerelem sorozatunk keretében a május hónap kínálta friss gyümölcsökre és zöldségekre.

Sok áprilisi friss zöldség, még májusban is elérhető: ilyen a spenót, sóska, spárga, rukkola, snidling, újhagyma vagy éppen a rebarbara, ugyanakkor a kínálat májusban egyre gazdagabb lesz. Lássuk, melyekkel egészül ki ez a hosszú lista!

Földi eper (szamóca)

Minden bizonnyal kijelenthetjük, hogy a földi eper a késő tavasz, nyár igazi slágergyümölcse. Már az elnevezése is igazán érdekes, hiszen a kertészek szerint szamóca, de a köznyelvben többnyire eperként emlegetjük. Illatos, ízletes, rostokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont kalóriában szegény bogyós gyümölcs. Nálunk egy szempillantás alatt, önmagában elfogy, hiszen frissen a legfinomabb, de sokféle finomság elkészítésére is alkalmas. Készíthetünk belőle friss salátát, finom epres smoothie-t bármilyen „nemszeretem” zöldséggel kombinálva, epres sütiket, fagyit, szörpöt, lekvárt. Az eper tovább eláll a hűtőszekrényben, mint szobahőmérsékleten: érdemes egy tálcára kiterítve (nyomódás nélkül), mosatlanul a hűtőszekrénybe helyezni, így jó pár napig friss maradhat. De érdemes résen lenni, és minden nap átválogatni a szemeket, rápillantani, milyen állapotban vannak. Ha túl sok epret vettünk/termeltünk, fagyasszuk le alapos mosást követően gurulósan vagy pürésítve! Eperlekvárként is elmenthetjük a tavasz ízeit, amely remek gasztroajándék is, különösen karácsonyra, a szürke téli idő igazi színfoltja lehet.  Így „eperhulladékkal” biztosan nem kell számolnunk…

Cseresznye

Az egyik legkorábban érő cseresznye fajtára, a Ritára sem kell már sokat várnunk! Május 20. körül már szedhető közepesen nagy gyümölcse. Szerencsére a nyári időszak már bővelkedni fog a különböző cseresznyefajtákban, addig is keresd ezt a piaci árusoknál. A ropogós, édes-savas ízű cseresznye amellett, hogy rendkívül ízletes, vitaminokban és rostokban gazdag. A teljesség igénye nélkül a cseresznyéből ízletes desszertek, levesek, vagy éppen egy sült húshoz passzoló szósz is készíthető. A cseresznyét is érdemes hűtőszekrényben, nedvességtől óvva tárolni egy jól szellőző tároló edényben. A cseresznye is befőzhető, aszalható, lekvárként is eltehető, valamint kiválóan fagyasztható is. Mindegy, milyen formában tartósítjuk, lényeg, hogy egy szem se vesszen kárba!

Fejes saláta, jégsaláta

Eljött a hazai szabadföldi fejes saláta ideje is! A márciusi vetések mostanra már biztosan roppanós, zöldellő leveleket hoztak. Az A- és K-vitaminban, valamint rostokban gazdag fejessalátát elkészíthetjük klasszikusan, ecetes formában valamilyen főétel mellé tálalva (klasszikus társa a tojásos nokedli), de frissen, szendvicsfeltétként ropogtatva is igazán ízletes zöldségnövény. Készülhet még belőle leves, de akár pite is. Vásárlást követően mihamarabb fogyasszuk el, mert sajnos nem jól viselik a hosszú tárolást. A zamatos levelek könnyen összesnek és hamar kesernyés ízűvé változnak. Egy apró trükk segítségével azonban akár 4-5 napra friss maradhat: állítsuk a fejes salátát 1-2 cm-es mélységig vízbe, majd így helyezzük a hűtőszekrénybe. Így nyerhetünk egy kis időt! Másik rapid trükk, ha megfonnyadtak a levelek, az egész fejet levelekkel lefelé állítsuk a nagy tál jeges vízbe pár percre, új életre fognak kelni.

Ha egy kicsit hosszabb eltarthatóságú salátára vágynál, ne hagyd ki a jégsalátát! Levelei vaskosabbak, ropogósabbak, mint a fejessalátáé, így szedést követően lassabban fonnyad meg, tovább friss marad. Érdemes csak közvetlenül felhasználás előtt megmosni a leveleket. Tárold jól záródó dobozban és a tárolás során keletkező nedvesség felitatása végett tegyél a levelek közé papírtörlőt. Ezzel az apró, de könnyen betartható trükkel, hosszabb ideig friss maradhat a jégsaláta. Apropó, kóstoltad már kéksajttal a jégsalátát?

Karfiol, brokkoli

Ha januárban megfelelő helyre kerültek a magok, akkor május végén már a karfiol és a brokkoli is szüretelhető! Ezek az alakjukban és méretükben is hasonló zöldségek beltartalmi értékeikben némileg eltérnek, ugyanakkor rendszeres fogyasztásukkal szervezetünknek csak jót tehetünk. Tárolhatóságuk is hasonló: hűtőszekrényben jó pár napig eláll, jellegzetes illatuk miatt érdemes sütőpapírba csomagolva tárolni. Kiválóan fagyasztható! Ha nem fogod időben felhasználni, előfőzést követően irány a fagyasztó! Mindkét zöldség szuper fogások alapja lehet. Szemezgessetek bátran!

Jégcsapretek

Bár még a hónapos retek is kapható, elérkezett a szabadföldi jégcsapretek ideje is! A C-vitaminban gazdag, enyhén csípős, édeskés ízű jégcsapretek szerencsére kiválóan tárolható a hűtőszekrényben nedves papírtörlőbe tekerve. Leginkább nyersen érdemes fogyasztani, ugyanakkor a fűszerezett, sült jégcsapretek is képes valódi meglepetéseket okozni. Jobb, mint a sültkrumpli! Egy próbát megér!

Új krumpli

Megérkezett az új krumpli is! Ügyelj a megfelelő tárolásra (hűtőszekrényt nem szereti) és készíts ínycsiklandó finomságokat új krumpliból is maradék nélkül!

Nincs kétség, elérkezett a friss hazai zöldségek és gyümölcsök ideje! Ne hagyd ki egyiket sem!

Kapcsolódó tartalmak

Élelmezési világnap: Megérkezett az Adománykonvoj Budapestre

admin

Útravaló – ifjúsági rendezvényen jártunk

Maradéknélkül

A kórházak felvettek még egy kesztyűt: már az élelmiszerhulladékok ellen is harcolnak

admin