Halványodó napsugarak, párás, derengő reggelek. Beköszöntött színpompás évszakunk, az ősz. Bár a természet lassan téli nyugovóra készül, a konyában továbbra is pezseg az élet, az őszi betakarítású növények feldolgozása zajlik. Érik a paradicsom, felszedhető a sárgarépa, a karfiol, a cékla és a hagyma, betakarítható a sütőtök és az édeskömény, friss szüretelésű alma, szőlő, körte, birs és dió kerül a piacra.
Változatos feldolgozási módok közül választhatunk a legegyszerűbb fagyasztástól kezdve az aszaláson és lekvárfőzésen át, a savanyúságok készítéséig. Ha csak a paradicsomra gondolunk, számtalan lehetőség kínálkozik az eltevésre. Gyors módszer a fagyasztás, de tisztában kell lennünk azzal, hogy felengedéskor a bogyó elveszti az eredeti állagát. Aszalógép híján a sütőben alacsony hőfokon készíthetünk aszalt paradicsomot, amit aztán fokhagymával társítva, olajjal feltöltött befőttesüvegben tehetünk el télre. Bazsalikomos lekvár formájában is megőrizhetjük a friss paradicsom ízét. Ha már a lekvároknál tartunk, érdemes különleges összetételű változatokat is kipróbálni, akár zöldségek felhasználásával. Gondolatébresztő lehet a céklát tartalmazó izgalmas recept, a fahéjjal ízesített étcsokis, narancsos cékladzsem vagy a megmaradt sült tök felhasználásával is készíthető nyalánkság, a fehércsokis sütőtöklekvár.
Gyümölcsökben is gazdag az őszi kínálat. A birs ugyan nem a könnyen feldolgozhatók közé tartozik, de megéri vállalni a fáradságot. A klasszikus diós birsalmasajt mellett jó választás a fehérborecettel, mazsolával, őrölt fahéjjal, gyömbérporral és szegfűszeggel ízesített birs chutney, amit néhány szem lehullott termés megmentésével is elkészíthetünk.
Végezetül ne feledkezzünk meg az ételeink ízvilágát gazdagító fűszerekről sem. A kertben frissen szedett rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, borsikafüvet, tárkonyt és mentát, valamint levélpetrezselymet alapos mosást követően lefagyaszthatjuk, olajban eltehetjük.