Hírek

Édes-ízes ősz

Halványodó napsugarak, párás, derengő reggelek. Beköszöntött színpompás évszakunk, az ősz. Bár a természet lassan téli nyugovóra készül, a konyában továbbra is pezseg az élet, az őszi betakarítású növények feldolgozása zajlik. Érik a paradicsom, felszedhető a sárgarépa, a karfiol, a cékla és a hagyma, betakarítható a sütőtök és az édeskömény, friss szüretelésű alma, szőlő, körte, birs és dió kerül a piacra.

Változatos feldolgozási módok közül választhatunk a legegyszerűbb fagyasztástól kezdve az aszaláson és lekvárfőzésen át, a savanyúságok készítéséig. Ha csak a paradicsomra gondolunk, számtalan lehetőség kínálkozik az eltevésre. Gyors módszer a fagyasztás, de tisztában kell lennünk azzal, hogy felengedéskor a bogyó elveszti az eredeti állagát. Aszalógép híján a sütőben alacsony hőfokon készíthetünk aszalt paradicsomot, amit aztán fokhagymával társítva, olajjal feltöltött befőttesüvegben tehetünk el télre. Bazsalikomos lekvár formájában is megőrizhetjük a friss paradicsom ízét. Ha már a lekvároknál tartunk, érdemes különleges összetételű változatokat is kipróbálni, akár zöldségek felhasználásával. Gondolatébresztő lehet a céklát tartalmazó izgalmas recept, a fahéjjal ízesített étcsokis, narancsos cékladzsem vagy a megmaradt sült tök felhasználásával is készíthető nyalánkság, a fehércsokis sütőtöklekvár.

Gyümölcsökben is gazdag az őszi kínálat. A birs ugyan nem a könnyen feldolgozhatók közé tartozik, de megéri vállalni a fáradságot. A klasszikus diós birsalmasajt mellett jó választás a fehérborecettel, mazsolával, őrölt fahéjjal, gyömbérporral és szegfűszeggel ízesített birs chutney, amit néhány szem lehullott termés megmentésével is elkészíthetünk.

Végezetül ne feledkezzünk meg az ételeink ízvilágát gazdagító fűszerekről sem. A kertben frissen szedett rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, borsikafüvet, tárkonyt és mentát, valamint levélpetrezselymet alapos mosást követően lefagyaszthatjuk, olajban eltehetjük.

 

Kapcsolódó tartalmak

III. Big Food Konferencia Budapesten

admin

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting Konferencia

admin

Ínycsiklandó ételek és tudatos nevelés

Maradéknélkül