HírekPraktikák

Esküvő maradék nélkül – Hogyan tervezzük meg a menüt fenntarthatóan?

Az esküvői menü kulcsfontosságú része a lakodalomnak, hiszen az étkezés nemcsak gasztronómiai élmény, hanem hagyományőrzés is. Fontos, hogy minden vendég jól lakjon és elégedett legyen, de közben elkerüljük az élelmiszerpazarlást. A következő tippek segítenek abban, hogy az esküvői vendéglátás ne csak emlékezetes, hanem fenntartható is legyen.

1. Ismerjük meg a vendégeink preferenciáit

A menü tervezésekor vegyük figyelembe a meghívottak számát, életkorát és étkezési szokásait. Kérdezzük meg előre, hogy vannak-e ételallergiáik, vegetáriánus vagy vegán vendégek, illetve milyen speciális igényeik lehetnek. Ezzel elkerülhetjük, hogy feleslegesen készüljenek olyan fogások, amelyeket senki sem fogyaszt el.

2. Pontosítsunk az adagokon

A túltervezett menü könnyen pazarláshoz vezethet. Érdemes a szolgáltatók tapasztalatára támaszkodni az adagok tervezésénél, mivel nekik sokkal nagyobb rutinjuk van ebben.

A következő szempontokat érdemes figyelembe vennünk:

  • Gyerekek és idősebb vendégek jellemzően kevesebbet esznek, illetve más jellegű ételeket kedvelnek (pl. kevésbé fűszeres).
  • Nyári esküvőkön általában könnyedebb, kisebb adagokat fogyasztanak a vendégek, ezzel szemben télen a melengető, laktatóbb ételek a népszerűek.
  • Egy több fogásos menü esetén a főételek adagját csökkenthetjük, mert jellemzően addigra kevesebbet esznek a vendégek.

Tipp: Édes- és sós aprósütemények esetén a javasolt mennyiség, amivel számolni lehet átlagosan 15-25 dkg/fő összesen (például 10 dkg pogácsa és 10 dkg linzer fejenként). A torta esetében a fejenkénti szelet számhoz érdemes hozzáadni még a vendéglétszám 20-30%-át. Kedves emlék, ha lefagyasztotok a tortából és egy későbbi közös ünnep vagy randi alkalmával elfogyasztjátok.

3. Szezonalitás és helyi alapanyagok

A szezonális és helyi alapanyagokból készült ételek nemcsak frissebbek és ízletesebbek, hanem környezetbarát megoldást is jelentenek. Ha lehetőségünk van rá, egyeztessünk a helyi termelőkkel, és részesítsük előnyben az idényzöldségeket és gyümölcsöket.

4. Büfé vagy tányérszerviz?

Az esküvői vacsora felszolgálásának számtalan módja van, de talán a két leggyakoribb módja az úgynevezett tálszervíz, illetve a svédasztalos megoldás.

Büféasztal Tányérszerviz
A vendégek maguk válogathatnak, de fontos figyelni arra, hogy ne vegyenek túl sokat, amit aztán nem fogyasztanak el. Kisebb méretű tányérokkal és a vendégeknek szóló kihelyezett üzenetekkel könnyen csökkenthető a tányérmaradék. Itt előre meghatározott adagokat kap mindenki, így jobban kontrollálható a mennyiség, de ügyeljünk arra, hogy az adagok ne legyenek túl nagyok. Fontos figyelni az arányokra is (sültes tálakon gyakran megmarad a köret).

Melyik a jobb? A döntés természetesen függ az esküvő stílusától, a vendégek összetételétől és a költségvetéstől is. A svédasztalos megoldás azonban gazdaságosabb lehet, hiszen a vendég magának választja ki a kívánt mennyiséget és az étel fajtáját.  Megfelelő kommunikációval és adagolási stratégiával az élelmiszerpazarlás nem jelent problémát. Érdemes mérlegelni az esküvő prioritásait, és ezek alapján választani.

5. Italpazarlás csökkentése

A legtöbb esküvőn az ételek mellett az italokból is bőségesen fogy. Sokan szívesen próbálnak ki többféle italt, és gyakran csak néhány kortyot fogyasztanak el belőlük, mielőtt elfeledkezve róla, a beszélgetések, fotók és a táncolás közben valahol ott hagyják. Néhány ötletes megoldással ugyanakkor az esküvő végén kiöntött mennyiség jelentősen csökkenthető:

  • Az önkiszolgáló italállomások segíthetnek abban, hogy mindenki annyit töltsön magának, amennyire szüksége van.
  • Használjatok pohárjelölőket, így mindenki megtalálja a saját poharát.
  • Személyre szabott, köszönőajándékként adott poharak vagy egyedi pohárjelölők használatával biztosítható, hogy minden vendég könnyen megtalálja a saját italát.
6. Kommunikáld a fenntartható szemléletet!

A vendégek nagyobb figyelmet fordítanak az ételre, ha tudatosítjuk bennük a fenntarthatóság fontosságát. Egy rövid üzenettel a svédasztalnál vagy a menükártyán jelezhetjük számukra, hogy az esküvő célja nemcsak az ünneplés, hanem a pazarlás csökkentése is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan kezelheted a maradékokat és milyen lehetőségek vannak az ételek újrafelhasználására, lapozd fel Esküvő maradék nélkül című kiadványunkat, amely ingyenesen letölthető honlapunkról.

Kapcsolódó tartalmak

Tavaszi nagytakarítás a hűtőszekrényben is

Maradéknélkül

Tábori tanóra a Börzsöny ölelésében

admin

A Maradék nélkül csapata a Heraklion konferencián

admin