HírekPraktikák

Esküvő maradék nélkül – Hogyan tervezzük meg a menüt fenntarthatóan?

Az esküvői menü kulcsfontosságú része a lakodalomnak, hiszen az étkezés nemcsak gasztronómiai élmény, hanem hagyományőrzés is. Fontos, hogy minden vendég jól lakjon és elégedett legyen, de közben elkerüljük az élelmiszerpazarlást. A következő tippek segítenek abban, hogy az esküvői vendéglátás ne csak emlékezetes, hanem fenntartható is legyen.

1. Ismerjük meg a vendégeink preferenciáit

A menü tervezésekor vegyük figyelembe a meghívottak számát, életkorát és étkezési szokásait. Kérdezzük meg előre, hogy vannak-e ételallergiáik, vegetáriánus vagy vegán vendégek, illetve milyen speciális igényeik lehetnek. Ezzel elkerülhetjük, hogy feleslegesen készüljenek olyan fogások, amelyeket senki sem fogyaszt el.

2. Pontosítsunk az adagokon

A túltervezett menü könnyen pazarláshoz vezethet. Érdemes a szolgáltatók tapasztalatára támaszkodni az adagok tervezésénél, mivel nekik sokkal nagyobb rutinjuk van ebben.

A következő szempontokat érdemes figyelembe vennünk:

  • Gyerekek és idősebb vendégek jellemzően kevesebbet esznek, illetve más jellegű ételeket kedvelnek (pl. kevésbé fűszeres).
  • Nyári esküvőkön általában könnyedebb, kisebb adagokat fogyasztanak a vendégek, ezzel szemben télen a melengető, laktatóbb ételek a népszerűek.
  • Egy több fogásos menü esetén a főételek adagját csökkenthetjük, mert jellemzően addigra kevesebbet esznek a vendégek.

Tipp: Édes- és sós aprósütemények esetén a javasolt mennyiség, amivel számolni lehet átlagosan 15-25 dkg/fő összesen (például 10 dkg pogácsa és 10 dkg linzer fejenként). A torta esetében a fejenkénti szelet számhoz érdemes hozzáadni még a vendéglétszám 20-30%-át. Kedves emlék, ha lefagyasztotok a tortából és egy későbbi közös ünnep vagy randi alkalmával elfogyasztjátok.

3. Szezonalitás és helyi alapanyagok

A szezonális és helyi alapanyagokból készült ételek nemcsak frissebbek és ízletesebbek, hanem környezetbarát megoldást is jelentenek. Ha lehetőségünk van rá, egyeztessünk a helyi termelőkkel, és részesítsük előnyben az idényzöldségeket és gyümölcsöket.

4. Büfé vagy tányérszerviz?

Az esküvői vacsora felszolgálásának számtalan módja van, de talán a két leggyakoribb módja az úgynevezett tálszervíz, illetve a svédasztalos megoldás.

Büféasztal Tányérszerviz
A vendégek maguk válogathatnak, de fontos figyelni arra, hogy ne vegyenek túl sokat, amit aztán nem fogyasztanak el. Kisebb méretű tányérokkal és a vendégeknek szóló kihelyezett üzenetekkel könnyen csökkenthető a tányérmaradék. Itt előre meghatározott adagokat kap mindenki, így jobban kontrollálható a mennyiség, de ügyeljünk arra, hogy az adagok ne legyenek túl nagyok. Fontos figyelni az arányokra is (sültes tálakon gyakran megmarad a köret).

Melyik a jobb? A döntés természetesen függ az esküvő stílusától, a vendégek összetételétől és a költségvetéstől is. A svédasztalos megoldás azonban gazdaságosabb lehet, hiszen a vendég magának választja ki a kívánt mennyiséget és az étel fajtáját.  Megfelelő kommunikációval és adagolási stratégiával az élelmiszerpazarlás nem jelent problémát. Érdemes mérlegelni az esküvő prioritásait, és ezek alapján választani.

5. Italpazarlás csökkentése

A legtöbb esküvőn az ételek mellett az italokból is bőségesen fogy. Sokan szívesen próbálnak ki többféle italt, és gyakran csak néhány kortyot fogyasztanak el belőlük, mielőtt elfeledkezve róla, a beszélgetések, fotók és a táncolás közben valahol ott hagyják. Néhány ötletes megoldással ugyanakkor az esküvő végén kiöntött mennyiség jelentősen csökkenthető:

  • Az önkiszolgáló italállomások segíthetnek abban, hogy mindenki annyit töltsön magának, amennyire szüksége van.
  • Használjatok pohárjelölőket, így mindenki megtalálja a saját poharát.
  • Személyre szabott, köszönőajándékként adott poharak vagy egyedi pohárjelölők használatával biztosítható, hogy minden vendég könnyen megtalálja a saját italát.
6. Kommunikáld a fenntartható szemléletet!

A vendégek nagyobb figyelmet fordítanak az ételre, ha tudatosítjuk bennük a fenntarthatóság fontosságát. Egy rövid üzenettel a svédasztalnál vagy a menükártyán jelezhetjük számukra, hogy az esküvő célja nemcsak az ünneplés, hanem a pazarlás csökkentése is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan kezelheted a maradékokat és milyen lehetőségek vannak az ételek újrafelhasználására, lapozd fel Esküvő maradék nélkül című kiadványunkat, amely ingyenesen letölthető honlapunkról.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsonyi kekszből sütinyalóka maradék nélkül!

admin

Maradék nélkül és Ételt csak okosan! bemutató órák Csornán

admin

SIRHA 2024: A Házon kívül is maradék nélkül c. konferencia összefoglalója

Maradéknélkül