Hírek

FoodRUs: A NÉBIH új H2020-as partnerkapcsolata az élelmiszerveszteség- és pazarlás megelőzésére

Napjaink kiemelt feladatai közé tartozik az élelmiszerpazarlás és élelmiszerveszteségek mérséklése. A 2020-ban indult FoodRUs elnevezésű, a H2020 Európai Uniós keretprogram támogatásával megvalósuló projektnek is ez a fő célkitűzése, amely keretében innovatív együttműködésen alapuló, modern és tudatos élelmiszerrendszert fognak kidolgozni a résztvevő.

A program célja, hogy fokozzák a helyi és regionális európai élelmiszerrendszerek ellenálló képességét, fenntarthatóságát. Ez 12 innovatív megoldás bevezetésével és bemutatásával valósul meg, amelyeket Európa 3 egymást kiegészítő régiójában reprodukálnak. Ezáltal elősegíthető a kooperatív és fenntartható modellek újrahasznosítása, megelőzése, helyreállítása.

Összesen 23 technológiai, társadalmi, pénzügyi, jogi, oktatási, politikai, címkézési és szervezési megoldás kerül bevezetésre az évek során, amely magában foglalja a kiskereskedők, gazdálkodók, különböző fogyasztói szövetségek továbbá a teljes élelmiszerlánc szereplőit. A projekt keretében 3 fő pilot program működik különböző régiókban: Dánia a hús-és haltermékekkel, Spanyolország a zöldségfélékkel, Szlovákia pedig a kenyér- és pékárukkal foglalkozik kiemelten.

A Spanyolországban található székhellyel rendelkező Deusto Egyetem koordinálásával összesen 29 partner vesz részt a munkában 4 éven keresztül.

A projekt 2020 novemberében indult, azonban a Covid-19 vírushelyzetre való tekintettel a megnyitó értekezlet online került megrendezésre.

 

A Nébih a Maradék nélkül programja által az élelmiszerpazarlásban és annak megelőzésében szerzett tapasztalatának köszönhetően társult régióként vesz részt a FoodRUs programban. A FoodRUs projekthez 6 európai résztvevő csatlakozott úgynevezett követő régióként: Linz (Ausztria), Plovdiv (Bulgária), Halandri (Görögország), Valencia (Spanyolország), Kolozsvár (Románia) és Budapest (Magyarország).

A már meglévő ismereteink mellett az együttműködésnek köszönhetően aktív a tudásmegosztás részesei lehetünk és egyik fő feladatunk lesz a projekt során megvalósult eredmények Magyarországon való alkalmazásának vizsgálata és végrehajtása az élelmiszerpazarlás további csökkentése érdekében.

Kapcsolódó tartalmak

Negyedszer is táborozunk

admin

Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjban részesült a Viresol és a Munch

admin

5+1 alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

admin