Praktikák

Itt a farsang, sül a fánk

A farsang időszakának egyik legnépszerűbb étele a kelt tésztából szaggatott, olajban sült fánk, amellyel a népszokás szerint gyakorta kínálták a telet elűző busókat. Idén ugyan elmarad a busójárás, a fánksütésről viszont nem kell lemondanunk, sőt, segítségünkre lehet néhány, a hűtőszekrényünkben kallódó élelmiszer hasznosításában is.

A legalaposabb, körültekintő menütervezés és bevásárlás ellenére is előfordulhat, hogy elfeledkezünk a hűtő hátsó részében megbúvó egy-egy pohár kibontott tejfölről vagy lejárathoz közeli joghurtról. A fánkok tésztája szerencsére változatos összetevőkkel készülhet, a kelt tésztás verziók mellett gyakoriak a sütőporos, akár olaj helyett sütőben sült, édes és sós fánk-receptek, amelyek lehetőséget adnak az említett elfeledett élelmiszerek felhasználására. A savanyított tejtermékek egyébként sem szokatlanok a fánkok alapanyagai között, például a csörögefánk jellemzően tejföllel készül, de gondolhatunk a sokak által kedvelt túrófánkra is.

Természetesen más jellegű maradékokat is lehet hasznosítani a fánk-készítéshez: jó alapanyag lehet a tésztába a hétvégi ebédből megmaradt burgonyapüré, vagy akár egy ráncosabb héjú, de még fogyasztásra alkalmas alma. A hagyományos szalagos fánk töltéséhez szintén sok lehetőségünk van eredetileg más céllal készült, feleslegben lévő szószok, öntetek, krémek, pudingok stb. segítségével gazdagítani a farsang legkedveltebb harapnivalóját.

Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyekkel a fánk a farsangi mulatságok mellett a maradék-mentés főszereplője is lehet:

  1. Joghurtos fánk: https://cookpad.com/hu/receptek/7063965-joghurtos-fank?via=search&search_term=joghurtos%20f%C3%A1nk
  2. Túrófánk: https://streetkitchen.hu/receptek/szuperfinom-turofank/
  3. Tejfölös szalagos fánk: https://www.tutirecept.hu/recept/tejfolos-szalagos-fank/
  4. Csörögefánk: https://cookpad.com/hu/receptek/1927072-csorogefank
  5. Krumplis fánk: https://cookpad.com/hu/receptek/6935618-sajttal-toltott-krumplis-fank
  6. Almafánk: https://www.nosalty.hu/recept/kevert-almafank
  7. Töltött szalagos fánk: https://www.youtube.com/watch?v=OxmAiaAEGPo

 

Az élelmiszerbiztonság szempontjait itt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért a sütéshez soha ne használjunk lejárt fogyaszthatósági idejű, vagy penészes, romlott élelmiszereket. A kórokozók jelenléte a legtöbb esetben nem okozza a termék ízének, illatának, színének elváltozását, továbbá a mikrobák működésének következtében olyan káros anyagok is keletkezhetnek, amelyek a sütés során sem bomlanak le. Egészségünk védelme érdekében mindig a biztonság legyen az első!

Reméljük, hogy a maradékok elfogyasztásának lehetőségén kívül a farsanggal megkezdődő tavaszvárás a hideg időjárás melegebbre fordulása mellett másban is enyhülést hoz.

Források:

http://www.mngsz.com/hirek/a-farsang-tortenete

https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/215573/file_up_%C3%89lelmiszer%20min%C5%91s%C3%A9g.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.mdpi.com/2072-6651/12/7/454/pdf Liu, X. Y., Hu, Q., Xu, F., Ding, S. Y., & Zhu, K. (2020). Characterization of Bacillus cereus in Dairy Products in China. Toxins12(7), 454.

http://www.em.sapientia.siculorum.ro/pdf/oktatasi%20segedanyagok/04%20Tejipari%20technologia%20jegyzet/02%20Tej%20Mikroorganizmusai.pdf

https://idi.btk.pte.hu/dokumentumok/disszertaciok/minoricstundephd.pdf

Kapcsolódó tartalmak

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

admin

Megette a kenyere javát…vagy mégsem?

admin

Hozzávalók 3 főre: rizs

admin