HírekJó gyakorlatokPraktikákTuti tárolási tippek

Egyszerű szokásokkal az élelmiszerpazarlás ellen

Az új év sok mindenkinek motivációt adott a változtatásra, ebben szeretnénk most cikkünkkel támogatni titeket. Összegyűjtöttünk 5 olyan apró szokást, amivel hatalmas változást lehet elérni az élelmiszerpazarlás csökkentésében.

Fotózd le a hűtőd tartalmát, mielőtt vásárolni indulsz!

Hatásos és gyors módszer, ha a boltba indulás előtt lefényképezed a hűtő tartalmát, amit utána bármikor elő tudsz venni és rá tudsz pillantani a boltok polcai között. Így vásárláskor látod az otthoni készletet és ehhez tudod viszonyítani a kosarad további tartalmát.

Szánj hetente 2 percet a hűtőd átnézésére!

Nehéz számon tartani, hogy pontosan miből mennyi van a hűtőszekrényben, ezért érdemes hetente rászánni 2 percet, hogy átnézd a tartalmát! Érdemes kijelölni egy polcot, ahová a közeli lejáratú termékeket rakod, hogy lásd, mit kell sürgősen felhasználni.

Figyelj a hűtőszekrény hőmérsékletére!

A helyes tárolási hőmérséklet 0–5 °C között mozoghat. Az ennél magasabb hőmérsékleten a termékek akár napokkal hamarabb megromolhatnak. Érdemes lehet betenni egy hideget jól viselő hőmérőt a hűtőszekrénybe, ha a hűtő nem jelzi ki pontosan a hőmérsékletet.

Tedd szem elé azokat a termékeket, amiket már hamarosan meg kell enni!

Azt próbáld először felhasználni, ami lejárathoz közelebb van! Ezt könnyű betartani, ha otthon már a hűtőbe, kamrába pakolás során előrébb helyezed a közelebbi lejáratú termékeket.

A maradékot tedd rögtön a fagyasztóba!

A fagyasztás szuper alternatíva, ha több ételt készítettél a kelleténél. Ha már tudod, hogy nem fog elfogyni, rakd is be az ételt a fagyasztóba, így későbbre elmentheted a finom fogást. Címkézd fel a fagyasztóba került ételt: írd rá, mi és mikor került a dobozba.

Kapcsolódó tartalmak

Európai Élelmiszerhulladék Konferencia Budapesten

admin

Idd ki, edd meg!

admin

Három a magyar igazság: Maradék nélkül ismét a Campus Fesztiválon

Maradéknélkül