HírekPraktikák

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

 

A szokás szerint locsolkodásért cserébe tojás jár, és sokan még manapság is szívesen készülnek kézzel készített, festett vagy hímes tojással húsvét hétfőjére. Számtalan technika közül választhatunk, kezdve az izgalmas, körömlakkos festéstől, az újra reneszánszát élő, hagyományos írókázásig. A különleges alkotásokkal nemcsak a locsolkodóknak szerezhetünk meglepetést, hanem az alkotás öröme is gazdagíthatja az ünnepre való felkészülést. Hogy ezt semmi ne árnyékolja be, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány élelmiszerbiztonsági és élelmiszerpazarlást megelőző tippet, amelyeket érdemes szem előtt tartani a húsvéti tojásfestés során.

 

Bármelyik díszítő technikát is választjuk, első lépésként el kell döntenünk, hogy a tojásokat inkább kifújva vagy megfőzve szeretnénk díszíteni. Az előkészítésük ugyanis attól függ, melyik módszert választjuk. Lássuk, hogyan érdemes eljárni egyik-másik esetén:

 

Fújva:

  • A tojásokat díszítés előtt mindenképpen meg kell tisztítanunk, hogy eltávolítsuk a szemmel látható szennyeződéseket, zsírmaradványokat, így a festék egyenletesen fogja be a felületüket. Ennél a módszernél azonban fertőtlenítés is szükséges, ezzel tudjuk elkerülni, hogy a tojást a szánkhoz emelve szemmel nem látható kórokozók jussanak a szervezetünkbe, és megbetegedést okozzanak. A tojások fertőtlenítéséhez hypo 2%-os oldatát érdemes használni, ehhez 1 liter vízhez 20 ml hypo-t kell kevernünk. Ez a keverék 5-10 perc alatt fejti ki a hatását (ez az időtartam az ún. behatási idő). Ha ez letelt, fontos, hogy alaposan leöblítsük a szermaradványokat, mielőtt megkezdjük a munkát.
  • A kifújt tojásokat biztonsággal elfogyaszthatjuk. Készülhet belőlük tojásrántotta,vagy felhasználhatjuk panírozáshoz, így nem vész kárba az élelmiszer. Fontos azonban, hogy a kifújt nyers tojást ne tároljuk hosszan: ha azonnal nem is tudjuk felhasználni,tegyük hűtőbe, s legkésőbb három órán belül dolgozzuk fel.

 

Főzve:                                                                                                                           

  • Ha úgy döntünk, hogy főtt tojásokat díszítünk, főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg a felületüket, majd hőkezeljük alaposan. A legjobb, ha keménytojást készítünk, s forrástól számítva még legalább 10 percig főzzük. Így amellett, hogy biztonságosan fogyaszthatók lesznek a tojások, még a díszítést is megkönnyítjük.
  • Érthető módon jó szívvel senki sem dobja a kukába a tojásokat. Szerencsére ez elkerülhető, ha a tojásfesték és a tárolás tekintetében körültekintően járunk el:

 

Tojásfesték: Ha szeretnénk elfogyasztani a főtt tojásokat, nem mindegy, hogy milyen festéket használunk: a tojásfestésre szánt színezők legtöbbször ételfestéket tartalmaznak, így a héjon átszivárgó festékanyagok nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot, de minden alkalommal ellenőrizzük a terméken elhelyezett tájékoztatót. Ezen kívül természetes színező anyagokkal is érdemes kísérletezni: a vöröshagyma héjával barnás, a lilahagyma héjával lila, kurkumával sárga, a vöröskáposzta levelével akár kék színt is el tudunk érni. Ha nem mi magunk készítettük a tojást, hanem locsolkodásért kaptuk jutalmul, és nem tudjuk pontosan, milyen festékkel készültek, inkább ne fogyasszuk el őket.

 

Tárolás: A fogyaszthatóság másik kritériuma a tárolás ideje és módja. A festett, főtt tojások 5-7 napig még elfogyaszthatók, ha megfelelően, 0-5 °C között tároltuk őket a hűtőszekrényben. Ellenkező esetben olyan mikrobiológiai folyamatok indulhatnak el a tojásban, amelyek megbetegedést okozhatnak. Ha a szépen festett tojás több órát töltött a konyhaasztalon vagy a nappaliban, már nem érdemes a hűtőbe tenni, a hűtés ugyanis nem csökkenti le a kórokozók számát, csak lassítja a szaporodásukat.

 

Mindkét módszer esetén fontos, ha szennyezett tojással dolgoztunk, hogy a munka végeztével szappanos kézmosással alaposan tisztítsuk meg a kezünket!

 

 

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó tartalmak

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

Maradéknélkül

Varázskemence napja – jótékonyság és gasztronómia

admin

Élelmiszerpazarlás mértéke Ausztráliában

admin