HírekPraktikák

Egy élelmiszerhulladék tradíciója

 

A hagymahéjat megesszük? Ugye nem. Vannak olyan élelmiszerhulladékok, amelyek szükségszerűen keletkeznek, ilyen például a vörös- vagy a lilahagyma héja is. Ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ezek az élelmiszerrészek mindenféleképpen a szemetesben/komposzton végzik majd. Ám mielőtt végérvényesen megszabadulnánk tőlük, érdemes végiggondolni, miként tudnánk még kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Húsvét közeledtével talán sokunknak azonnal beugrik a népszokás: a vörös- és a lilahagyma héja is gyönyörűen megfestik a húsvéti tojást.

 

Jó hír, hogy hagymahéjjal festeni egyáltalán nem bonyolultabb, mint a boltban kapható festékekkel dolgozni, érdemes hát kipróbálni.

 

Ahhoz, hogy tojásaink mutatós, intenzív színekben pompázzanak, tojásonként körülbelül egy marék hagymahéjra lesz szükségünk. Természetesen, minél több héjjal dolgozunk, annál intenzívebb színt kapunk végeredményül. Ha különösen erőteljes színekre vágyunk, válasszunk világosabb héjú tojásokat, azokat ugyanis jobban befogja a színanyag. A hagymahéjas tojásfestést többféle tradicionális díszítéssel is kombinálhatjuk: van, aki a rátétes technikát részesíti előnyben, más a viaszos írókázásra esküszik. Akármelyik módszert is választjuk, a festőlét mindkét esetben rendkívül egyszerű elkészíteni.

 

Rátétes technikánál a hagymahéjakat helyezzük egy nagyobb lábas aljára, az alaposan megtisztított, előkészített tojásokat pedig tegyük rájuk. (A tojások tisztításáról ebben a cikkünkben olvashattok.) Öntsük fel annyi vízzel a lábast, hogy a tojásokat ellepje. Forraljuk fel, majd forrástól számítva főzzük még 15-20 percig a tojásokat a hagymahéjas lében.

 

Az írókával beviaszolt tojások festésénél csupán annyi a különbség, hogy azokat nem szabad forró festőlében áztatni, különben a viasz leoldódhat főzés közben.

 

Ha elkészültünk, vegyük ki a tojásokat, a levet szűrjük le, a hagymahéjat pedig dobjuk ki. Ha van rá mód, a hagymahéjat helyezzük a komposztra, hiszen értékes humusz válhat majd belőle. S bár tulajdonképpen így is élelmiszerhulladék marad – hiszen még mindig nem tudjuk megenni –, azért még egy bőrt héjat le tudtunk róla húzni.

 

 

 

Tipp: Ha a főtt tojásokat hűtve (0-5 °C) tároljuk, az ünnep elteltével el is fogyaszthatjuk azokat. Hogy hány napunk van elfogyasztani a főtt hímes tojásokat, ide kattintva megtudhatjátok. Ráadásul a tojáshéjat sem kell feltétlenül a szemetesbe dobni, hiszen szintén komposztálható.

 

 

Felhasznált forrás: Zsigóné K. (2002). Tojásdíszítés mesterfokon. Officina ’96 Kiadó

Kép forrása: Nébih

Kapcsolódó tartalmak

Fenntarthatósági témahéten a Maradék nélkül csapata

admin

A XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola Öko Zsibongó programjai között a Maradék nélkül

Maradéknélkül

Vedd számba a sárgadinnyét

admin