Hírek

Hollandiában csökken az élelmiszerpazarlás

 

A holland agrárminisztérium legfrissebb felmérése szerint 29%-al kevesebb élelmiszert dobnak ki a háztartások Hollandiában, mint 2010-ben.

 

Carola Schouten agrárminiszter szerint ez jelentős eredmény, amely a lakosság erőfeszítésének és egyre tudatosabb fogyasztói magatartásának köszönhető, vagyis úgy tűnik az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó szemléletformáló kampány meghozta a gyümölcsét.

 

A csökkenő pazarlást erősítő további tényező, hogy az élelmiszerpazarlás témája bekerült a köztudatba, amely erős nemzeti és magánszektorbeli együttműködéssel párosul.

 

Az Európai Unió 2030-ra az élelmiszerpazarlás mértékének felére csökkentését tűzte ki célul. Ugyan a hollandok jó irányba haladnak, Schouten szerint még hosszú út áll előttük. Továbbra is javuló eredmény elérése érdekében a jövőben további kampányok indítását tervezik, valamint az iskolai tananyagban is hangsúlyozni kívánják a téma fontosságát.

 

A Nébih 2016-os mérése szerint Magyarországon az egy főre eső élelmiszerhulladék mennyisége éves szinten 68 kg, amelynek közel fele elkerülhető lenne. Erre kívánja felhívni a magyar lakosság figyelmét a hivatal Maradék nélkül szemléletformáló programja. A kampány keretein belül már 2018-ban elindult az általános iskolás korosztályra koncentráló iskolai program, amelynek köszönhetően már 320 000 gyermekhez juttattuk el a program legfontosabb üzeneteit bemutatóóráink, kvízjátékaink és nyári táboraink segítségével.

 

Hazánkban is nyomon követjük az élelmiszerpazarlás tendenciájának alakulását, a 2016-ban elvégzett mérést idén novemberben megismételjük. A felmérés mintegy 100 háztartás bevonásával zajlik, a résztvevőknek egy héten keresztül kell hulladéknaplót vezetniük arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesbe a háztartásukban. A felmérésről szólórészletes felhívás itt olvasható, az érdeklődők jelentkezési szándékukat a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.

 

Források:

https://nltimes.nl/2019/10/03/food-waste-decreasing-nl-34-kilos-food-per-dutch-thrown-away

https://portal.nebih.gov.hu/-/maradek-nelkul-program-kutatasi-eredmenyek-osszefoglalasa

 

Kép forrása: Unsplash

Kapcsolódó tartalmak

Három a magyar igazság: Maradék nélkül ismét a Campus Fesztiválon

Maradéknélkül

Mire figyeljünk görögdinnye vásárláskor

admin

Gondolkodjunk maradék nélkül a Derkovitsban!

Maradéknélkül