HírekPraktikák

Mennyi is egy adag tészta?

Egy nagyobb vendégség, de akár egy vasárnapi ebéd adagjainak kiszámolása is komoly fejtörést okozhat a háziasszonyok vagy a háziurak számára. Nem vagyunk egyformák és nincs is olyan a valóságban, hogy „átlagos” ember, de most igyekszünk egy kis fogódzkodót adni a tészta esetében, hiszen ennek a szükséges mennyiségét „belőni” különösen nehéz feladat. 
Először vegyünk át pár dolgot, amelyek sokat számítanak az adagok meghatározásánál:
  • Mivel esszük a tésztát? Nem mindegy, hogy egy kis paradicsomszósz van a tésztánkon vagy pedig egy igazán tartalmas fogást készítünk, és a feltétként nemcsak zöldséget, de húst, sajtot, esetleg szalonnapörcöt is kínálunk.
  • Ez lesz az egyetlen fogás vagy esetleg lesz még előétel és desszert is?
  • Ez amolyan kedvenc étel a család számára, vagy inkább a „megeszem” kategória? Avagy: a.) nem marad egy morzsa sem, b.) feltételezhető, hogy lesz maradék.
  • Készülünk a strandszezonra, és inkább diétás adagot fogyasztunk vagy inkább szeretnénk igazán jóllakni a tésztával?
  • Levesbetétként vagy köretként fogyasztjuk majd?
Ezek mind olyan főzés előtt átgondolandó szempontok, amelyek a mérleg nyelvét balra vagy jobbra billenthetik, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy a száraztészta adagja:
  • Kisgyereknek (3-6 éves): 20-30 g;
  • Iskoláskorú gyermeknek: 30-50 g;
  • Felnőttnek: 60-80 g.
Természetesen, ha ezeket mind átgondolod, akkor sem biztos, hogy valaki nem marad éhes az adagja elfogyasztása után, és még az is megeshet, hogy maradék keletkezik.
Mindkettő eshetőségre van megoldás: éhenhalás megelőzésére kínáljunk sok zöldséget (akár savanyúságot) a tésztaételek mellé, vagy utána desszertként gyümölcsöket. Ha pedig maradék van, fagyasszátok le vagy szülessen újjá egy új étel alapjaként.
 Extra tipp: a tojással készült tésztáknak kevésbé árt a fagyasztás, és a szósz is megóvja a főtt tésztát a jégkristályok okozta roncsolástól.
Nem szereted előbányászni a mérleget a konyhaszekrényből? Használhatsz bögrét vagy bármi mást is mértékadónak, csak minden esetben vedd figyelembe, hogy pl. 1 bögre tarhonya nem annyi tömegű, mint 1 bögre szarvacska tészta! Érdemes befogni erre egy célra egy bögrét/poharat/tejfölös dobozt, amelyen jelöljük a kedvelt tésztaféléknél az egy adagnyi szintet. Ezt csak egyszer kell megcsinálni, utána egy kapkodós főzés során mindig ott lesz mankónak.
Ne felejtsétek! Tudatos konyha, kevesebb pazarlás!

Kapcsolódó tartalmak

Együttműködés a Wageningen Egyetemmel

admin

A húsvéti maradék feltámadása – Főtt tojás

admin

Egy csésze kávé nem csak a testünket, de a tömegközlekedést is felélénkítheti

admin