HírekPraktikák

Nyaralás maradék nélkül!

Végre fellélegezhetünk, mehetünk nyaralni, de ne olyan sietősen! Nézzünk be a hűtőbe indulás előtt, valamint a nyaralás alatt is tartsuk be a maradék nélküli szemléletet. Adunk most nektek pár tippet, hogyan ne termeljünk felesleges élelmiszerhulladékot pihenés közben sem.
Nézd át a hűtőt!

Ha több napra vagy hétre utazunk el, fontos, hogy ne hagyjunk a hűtőben romlandó ételt. Ezeket igyekezzünk elhasználni az indulás előtti napokban vagy csináljunk belőlük útravalót! Amennyiben nem sikerült mindent elfogyasztani, fagyasszuk le amit lehetséges! Ha hazaérkezésünk után azonnal enni szeretnénk, induláskor csak bontatlan csomagolású terméket hagyjunk a hűtőben, figyelembe véve a minőségmegőrzési/ fogyaszthatósági időt is!

Csomagoljuk el!

Ha elvisszük otthonról a megmaradt ételt, akkor is ügyeljünk a mennyiségre, ugyanis a romlandó ételek nem bírják hosszú órákon át, főleg ha meleg van. Fogyasszuk el ezeket mihamarabb.

 Ügyeljünk az élelmiszerbiztonságra!

Amennyiben lehetőségünk van rá nyaraláshoz vigyünk hűtőtáskát, hogy megfelelően tároljuk a magunkkal vitt romlandó ételeket, így is csökkentve az élelmiszerbiztonsági kockázat és a pazarlás mértékét.

Tartalékoljunk okosan!

Apartman esetén is figyelmesen vásároljunk be. A tartózkodási időnek megfelelő mennyiségű élelmiszert szerezzünk be, minden esetben figyeljünk a minőségmegőrzési/fogyaszthatósági időre! Ahhoz hogy tudd, miből mennyire lesz szükséged, segítségképp összeállítottunk egy Élelmiszertartalékolási útmutatót!

Éttermi fogyasztás

Nyaralás alatt természetes, hogy beülünk néha egy-egy étterembe, de itt se feledkezzünk meg az élelmiszerpazarlás elkerüléséről. Gyakran olyan nagy adag ételt kapunk, amelyet egyszeri fogyasztás alkalmával nem bírunk megenni. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a tányéron hagyott fogásokat később már nem lehet felhasználni, a szemétbe kerül, ugyanakkor ez megelőzhető! Bátran szólj az étteremben, hogy te szeretnéd magaddal vinni a megmaradt ételed. Figyelj arra, hogy amint a szállásra értél rakd be a hűtőszekrénybe, vagy hűtőtáskába. Elhozni a maradékot nem ciki!

Svédasztal

Gyakori tálalási mód az éttermeknél és hoteleknél a svédasztal. Ilyenkor képesek vagyunk túlzásba esni, túl sok mindent szedni a tányérunkra, hiszen olyan jól néznek ki és mindenből szeretnénk enni! Legtöbbször sajnos ezt a mennyiséget nem vagyunk képesek egyszerre elfogyasztani, mivel csak a szemünk kívánja, ami pedig a tányéron marad, sajnos a kukába kerül. Szedjünk inkább többször, kevesebbet! Hasonlóan jó taktika, ha először kóstolóadagot szedünk, mindenből egy nagyon keveset, és ami valóban ízlett abból eszünk egy normális méretű adagot.

 

Élelmiszert szuvenírként

Sokszor olyan helyen nyaralunk, ahol valamilyen helyi különleges élelmiszert, italt készítenek, és szeretnénk szuvenírként hazavinni belőle. Ezzel semmilyen probléma nincs, viszont mielőtt megvásárolnánk ezeket gondoljuk, át, hogy a hazaúton történő meleget, esetleges rázkódást ki fogják-e bírni. Mérlegeljük azt is, hogy mekkora mennyiségre van valóban szükségünk.

 

Mindenkinek pazarlás mentes, kellemes nyaralást kívánunk!

 

Forrás:

http://eteltcsakokosan.hu/2020/07/31/nyaralas-idejere-ezek-maradhatnak-a-hutoben/

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/886114/Marade%cc%81k+ne%cc%81lku%cc%88l+tananyag.pdf/971d9dc8-d839-bec6-7b12-7e362bcc2a33

 

Kapcsolódó tartalmak

Húsvét zöldítő pályázat 2023

Maradéknélkül

Rendhagyó osztályfőnöki óra: fókuszban az élelmiszerpazarlás

Maradéknélkül

Miért pazarolunk? – a Maradék nélkül csapat kutatása

admin