Praktikák

7 tipp, amivel csökkentheted az élelmiszerhulladékok mennyiségét

Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, amelynek negyedéért a háztartások felelősek. Ez csaknem 50 kg kidobott ételt, élelmiszert jelent fejenként. Azonban mindenki számára elérhető néhány olyan lépés, amely

segítségével csökkenteni tudjuk a háztartásokból származó, feleslegessé váló élelmiszerek mennyiségét.

 

TERVEZZÜK MEG AZ ÉTKEZÉSEINKET!

Vásárlás előtt mindig ellenőrizze a hűtő, kamra és a konyhaszekrény tartalmát. Ezek alapján írjon bevásárlólistát, majd kizárólag ezeket vásárolja meg.

 

KÉSZÍTSÜNK LISTÁT!

Vezessen listát az otthonában tárolt élelmiszerekről!

 

ELLENŐRIZZE A CÍMKÉT!

Ellenőrizze vásárláskor a termékek címkéjén feltüntetett fogyaszthatósági- és minőségmegőrzési dátumokat.

 

FIGYELJEN A TÁROLÁSRA!

Fordítson megfelelő figyelmet a különböző élelmiszerek tárolására, amelyek így tovább megőrzik frissességüket. A romlandó állati eredetű élelmiszerek mellett egyes friss gyümölcsök és zöldségek is jól tárolhatók hűtőszekrényben, ezzel akár két héttel is meghosszabbíthatjuk eltarthatóságukat. Vannak persze kivételek is, ilyen a banán, az ananász, vagy például a hagyma és burgonya, esetükben elegendő a hűvösebb helyen tárolás (az ideális 8-10 °C lenne számukra). Ilyen tárolóhely lehet pl. egy pince, vagy egy hűvösebb éléskamra. A burgonya és banán esetében a hűtés ráadásul minőségromlást is eredményez.

 

FIGYELJEN A HŰTÉSRE!

Hűtés előtt a főtt ételek elkészítését követően várja meg, amíg szobahőmérsékletűvé hűlnek. Ezután viszont feltétlenül helyezze hűtőbe, ne hagyja azokat kint éjszakára. Ellenkező esetben másnap már nem fogyaszthatók kellő biztonsággal.

 

HASZNÁLJA FEL A MARADÉKOT!

Ha túl sok étel maradt meg az előző esti vacsorából, készítsen azokból új fogásokat.

Kapcsolódó tartalmak

A húsvéti maradék feltámadása – Sonka

admin

Hiba hiba hátán

admin

Minőségmegőrzési idő lejárta után feltétlenül ki kell dobni a terméket?

admin