Praktikák

Hogyan spórolhatunk a családnak

A magyar családok átlagosan 50.000 Ft értékű élelmiszert dobnak ki a szemétbe évente. Az élelmiszer azonban egy olyan terület, ahol kisebb odafigyeléssel rengeteg pénzt takaríthatunk meg a háztartásnak. Ennek elősegítésére összegyűjtöttünk 6 praktikát, amivel pénzt takaríthatunk meg hónapról-hónapra.

  1. Vásároljunk közeli lejárati dátummal rendelkező élelmiszereket, amiket a boltok csökkentett áron értékesítenek. Az így vásárolt termékeket minőségmegőrzési idejük lejártáig biztonsággal felhasználhatjuk.
  2. Figyeljük a boltok akciós kínálatát. Ha szükségünk van rá ezekből a termékekből, vásároljunk nagyobb mennyiséget, majd a hosszabb eltarthatósági idővel rendelkező élelmiszereket a tárolási javaslatnak megfelelően tároljuk, a gyorsan romló termékeket fogyasszuk el vagy fagyasszuk le. Tudta, hogy az élelmiszereket egészen a fogyaszthatósági idejük végéig, és nem csak a vásárlás napján teheti a mélyhűtőbe?
  3. Vásároljunk idény termékeket, amikhez olcsóbban juthat hozzá szezonális idejében, valamint sokkal zamatosabbak, mint a fólia alatt termesztettek.
  4. Készítsen minden alkalommal bevásárló listát és céltudatosan csak azt vásárolja meg a boltban, amire valóban szüksége van.
  5. Pénzt takaríthatunk meg azzal, ha alapanyagokat vásárolunk és otthon készítjük el az ételt, mintha egy étterem kínálatából vásárolnánk. A megfőzött étel maradékát fel tudjuk használni másik recept elkészítéséhez is.
  6. Használjuk fel a maradékot! Elsőre nem is gondoljuk pár falat étel kidobása mennyit jelenthet egy évre kivetítve. Ezért olyan ételeket tervezzünk hétről-hétről, amik hasonló összetevőket tartalmaznak. Így például maradék rizsből készíthetjük a következő napi rizsfelfújtat, pörköltből gulyáslevest vagy székelykáposztát.

Kapcsolódó tartalmak

5+1 alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

admin

Hogyan tartósítsuk a zöldfűszereket?

admin

Megmaradt főtt hús újragondolva

admin