HírekJó gyakorlatok

Dánia, az élelmiszerpazarlás elleni forradalom vezetője

Európán belül Dánia fordítja az egyik legnagyobb figyelmet az élelmiszerhulladékok keletkezésének visszaszorítására. Több szervezet is alakult, amelyek különböző módon lépnek fel az élelmiszerpazarlás ellen.

  • BoWelfare: Helyi szupermarketektől megvásárolt, sérült csomagolású, közeli lejárati idejű termékeket kínálnak eladásra. A működésük lényege, hogy a fogyasztóik egységesen 20 koronát (kb. 800 Ft) fizetnek minden vásárláskor a bolt által biztosított táskában összegyűjtött termékek összetételétől függetlenül.
  • Horsensi Visionary Kitchen: Önkénteseik ételeket készítenek boltok felajánlásaiból, lejárt minőségmegőrzési idejű termékekből, selejtes (pl. rosszul felcímkézett) élelmiszerekből vagy hotelektől érkező többlet élelmiszerekből.
  • Wefood: Koppenhága első, élelmiszerhulladékokat forgalmazó boltja a lakosság körében olyan népszerűségnek örvend, hogy 2017-ben megnyitják a második üzletüket Aarhus-ban.
  • Stop Spild Af Mad: A szervezet praktikákat oszt meg a lakossággal a kidobásra ítélt termékek mennyiségének visszaszorítására. Felhívják a figyelmet többek között a bevásárlólista készítésének és az éttermekben megmaradt étel elcsomagoltatásának fontosságára is.

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül Nagykanizsán

admin

Innováció és tradíció a technikai nevelésben

admin

A sokszínű iskolakert – Kulturális hagyományok és a természeti értékek megőrzése

admin