Hírek

Élelmiszerpazarlásról a Hungarian Agricultural Research lapban

 

A Hungarian Agricultural Research című szaklap 2019. szeptemberi számában megjelent a hazai élelmiszerpazarlás helyzetét bemutató cikkünk.

 

Az élelmiszerpazarlással kapcsolatos jelenlegi ismereteink fontos kérdéseket vetnek fel a probléma súlyosságát illetően. Ugyanakkor ma még csak becslésekre támaszkodhatunk, és az élelmiszerpazarlás mértékének meghatározása során alkalmazott módszerek különbözőségéből fakadóan a publikált eredményeket nem lehet közvetlenül összehasonlítani és kiértékelni. Ráadásul számos esetben ellentmondásos eredmények születtek ugyanabban a témában.

 

Ennek ellenére az elmúlt néhány évtizedben kutatók, akadémikusok, hivatali szakemberek, jogalkotók és az élelmiszerlánc sok más érintett szereplője fellépett a túlzott élelmiszerveszteségek ellen. Noha ebben az időszakban számos pozitív eredményt sikerült elérni, egyértelmű, hogy jelentős nehézségekkel kell megküzdenünk annak érdekében, hogy látható eredményeket érjünk el az élelmiszerhulladékok csökkentésében.

 

Kétségtelen, hogy a megfelelő kutatási módszerek és a célzott fogyasztói kommunikáció alkalmazása részét képezik annak a megoldásnak, amellyel az élelmiszerpazarlás, mint a társadalom egyik kiemelkedő kihívása mérsékelhető.

 

Cikkünkben röviden beszámolunk az eddigi kutatási tevékenységről, valamint a terület jelenlegi jogi hátteréről. Nem utolsó sorban pedig bemutatjuk a háztartási élelmiszerpazarlás megelőzésével kapcsolatos kommunikációs kampányunkat, a Maradék nélkül program tevékenységeit is.

 

A cikk ide kattintva elolvasható.

Kapcsolódó tartalmak

A Maradék Nélkül Kvíz Verseny nyertesei

admin

Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjban részesült a Viresol és a Munch

admin

Jászsági móka: beszélgetés az élelmiszerpazarlásról Jászapátin

dorkoa