HírekPraktikák

Hozzávalók 3 főre: rizs

 

A háztartásokban szemetesbe kerülő élelmiszerek legnagyobb részét a maradék készételek teszik ki. Ennek egyik oka az, hogy nehezen tudjuk megbecsülni, egy fő mennyi ételt képes elfogyasztani egyszerre, így a biztonság kedvéért bő kézzel mérjük az alapanyagokat. Legnagyobb kihívást e téren a köretek, például a rizs ­ jelentik legtöbbünknek.

 

A rizs esetében különösen megnehezíti a tervezést, hogy magas keményítőtartalmának köszönhetően jelentősen megnő a térfogata a főzés során. Ezt az ún. gélesedés idézi elő: forró víz hatására a rizsszemekben található keményítőszemcsék rengeteg vizet kötnek meg és többszörös méretűre duzzadnak.

 

A fenti jelenség sokakat megtéveszthet az alapanyag kimérésekor, amit alátámasztanak a Maradék nélkül program bemutatóóráin, előadásain rendszeresen lefolytatott, rögtönzött szavazások eredményei is. Arra a kérdésre, hogy Hány bögre rizst tennének fel főni, ha 3 főre készítenek köretet?, a jelenlévők általában azt a választ adják, hogy 3 bögrét, vagyis fejenként 1 bögre rizst. Ezzel jelentősen túlbecsülik a valóban szükséges mennyiséget. Bár az egyéni igényeket befolyásolhatja, hogy kinek mekkora étvágya van, milyen sokat mozog, vagy akár az, hogy fogyasztott-e előételt, de általános szabályként alkalmazható, hogy 1 (kb. 2,5 dl űrtartalmú) bögre száraz rizs megfőzve 3 főnek bőségesen elegendő. Ezt az elvet alkalmazva elkerülhetjük, hogy minden alkalommal megmaradjon egy kisebb adag rizs, amely aztán a szemetesben végzi.

 

 

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó tartalmak

Tojáskrém, nemcsak húsvét után

Maradéknélkül

Bemutató óra a 13. kerületben

admin

Fenntarthatósági Témahét: egri látogatás

MikulasK