Szezonális szerelemVegyél számba!

Januárban szezonális

 

Januárra már a hidegtűrő gyümölcsök is leérnek, és a tárolható gyümölcsök közül válogathatunk leginkább. Ezek az alma, birsalma és a körte. A téli almák közül kiemelnénk a Starkingot, ami szeptember végétől október végéig érik és egészen áprilisig fogyasztható megfelelő tárolás mellett. Ha körtéről van szó, a Bosc kobak a legkedveltebb és legnagyobb arányban termelt fajta, ami késő érésű és hűtőházban akár áprilisig is tárolható. Tároljuk az almát és a körtét a hűtőben a gyümölcsös tál (vagy a hűtő teteje) helyett, így hetekkel meghosszabbítható az eltarthatóságuk!

 

Ha lassabban fogynak, mint gondoltuk: készítsünk belőlük fűszeres gyümölcslevest, rétest vagy pitét, kompótot és kínáljuk húsokhoz. De akár forralt bor készítéséhez is felhasználhatjuk őket! Ha éppen nincs ötletünk, mit készíthetnénk ezekből a gyümölcsökből, remek áthidaló megoldás, ha alma-, vagy körteszósz formájában eltesszük őket későbbre. A szószt aztán süteményekhez, reggeli zabkásához vagy húsok köreteként is felhasználhatjuk.

 

Részesítsük előnyben a hazai termelőktől származó olajos magvakat! Használjuk a konyhában a magyar diót, gesztenyét, mogyorót, mandulát, tökmagot, napraforgót vagy éppen a mákot! Tároljuk az olajos magvakat saját csomagolásukban, vagy légmentesen záródó tárolóban. A magvakban lévő sok-sok jótékony olaj könnyen avasodik! Meglepő lehet, de ha a hűtőszekrényben tároljuk őket, lassíthatjuk ezt a kellemetlen folyamatot!

 

A burgonya kiválóan tárolható zöldség, otthonunkban tároljuk száraz, hűvös és sötét helyen, így elkerülhetjük a kicsírázást és a bezöldülést! Ne tároljuk hűtőszekrényben, mert a burgonya alacsony hőmérsékleten kellemetlenül megédesedik, de akár fagykárt is szenvedhet, amely barnás elszíneződés formájában jelentkezik a belsejében!

 

A burgonya mellett a csicsókát is szeretnénk kiemelni, hiszen egyre több helyen elérhető ez a gumós zöldség is. Bár egyáltalán nem rokonok a burgonyával felhasználása és tárolása nagyon hasonló! Nagyon finom téli saláta készíthető, ha almával és céklával együtt lereszeljük, majd citrommal és ánizzsal ízesítjük! Sütőben megsütve pedig remek köretet készíthetünk belőle, vagy akár nassolni valóként is fogyaszthatjuk.

 

A káposztafélék hidegtűrőek, egész télen kedvünkre válogathatunk a különböző formákból, méretekből és ízekből. Tegyünk a húslevesbe pár levelet vagy (kel)bimbót, igazán különleges íze lesz tőle! De akár főzeléket is készíthetünk belőlük, vagy megpárolva, sütőben megsütve köretként is fogyaszthatjuk őket.

 

A káposztafélék mellett a gyökérzöldségek is említésre méltóak a téli kínálatban! A sárgarépa, petrezselyemgyökér, gyökérzeller, feketeretek, cékla, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma és a póréhagyma igazán színessé teszik a januári tányérunkat, használjuk őket akár nyersen – salátákhoz, főzve levesekben, főzelékekben, vagy sütve köretként.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Nébih iskolai szemléletformálás: terítéken az élelmiszerpazarlás

Maradéknélkül

Szeptemberben szezonális

admin

Befőzési kisokos

admin