Hírek

Piramis, kávé, kamion – mi az összefüggés?

Az Európai Unió 28 tagállamának háztartásai összesen körülbelül 46,5 millió tonna élelmiszerhulladékot termelnek évente. Ezt a mennyiséget meglehetősen nehéz magunk elé képzelni, ezért tollat-papírt ragadtunk és számolni kezdtünk. Lássuk tehát, mivel is egyenértékű ez a mennyiség!

 

A gízai nagy piramis tömege körülbelül 5 millió tonna. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió háztartásai több mint 9 darab gízai nagy piramis tömegének megfelelő mennyiségű élelmiszerhulladékot termelnek.

 

A kávéfogyasztók számára érzékletes példa lehet egy adag automata kávéra történő átszámítás eredménye. Ha egy adagot 100 ml-nek tekintünk, a hulladékká váló élelmiszerek 465 milliárd darab automata kávét tesznek ki. Ha a Föld teljes népessége (jelenleg közel 7,6 milliárd ember) fogyasztana kávét, akkor fejenként napi 3 kávéval számolva a teljes népességnek 20,5 évig tartana ezt a mennyiséget elfogyasztani.

 

És vajon meddig érne a 46,5 millió tonna élelmiszerhulladékkal megrakott kamionsor? 13,6 méter hosszú, 20 tonna szállítására alkalmas kamionokkal számolva (ha a követési távolságot nem vesszük figyelembe) több mint 31 620 km hosszúságú lenne.  A sort 2 325 000 darab jármű alkotná, amelynek hossza csak kevéssel maradna el a Föld egyenlítői kerületétől (40 000 km).

 

Természetesen ezek a számok az Európai Unió 28 országa által évente megtermelt teljes élelmiszerhulladék mennyiségére vonatkoznak, amely tehát tartalmaz olyan élelmiszerhulladékokat is, amelyek keletkezését nem tudtuk volna elkerülni. Tipikus példa erre a banánhéj vagy a csirkecsont. Azonban, már azzal is sokat tehetnénk a környezetünkért, ha ennek a mennyiségnek csak a felét meg tudnánk előzni.

 

Forrás:

A. Rosalie David, 1986. Az egyiptomi birodalmak (A múlt születése). Helikon Kiadó.

Kapcsolódó tartalmak

’MORGEN – interjú a díjnyertes reggeliző hellyel

admin

Minden csepp számít

admin

Nyaralás maradék nélkül!

MikulasK