HírekJó gyakorlatok

Hulladékgazdálkodás a nagyvilágban – Írország

A nyugat-európai szigetország élen jár az élelmiszerhulladékok kezelésében. 2010 óta az élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak kötelező gondoskodni az élelmiszerhulladékok szeparált gyűjtéséről, s ez alól a háztartások sem képeznek kivételt.

 

Erre a célra hozták létre az úgynevezett „barna tárolókat” (brown bin) a ma már nagyon elterjedtnek számító műanyag, papír, üveg és fém hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek mellett.

 

Az elkülönítésnek köszönhetően a fel nem használt élelmiszereket komposztáló üzemekbe szállítják, ahol megújuló energiává, biomasszává, valamint biogázzá alakítják őket.

 

A rendszernek még vannak hiányosságai tekintettel arra, hogy az emberek olyan hulladékot is a barna gyűjtőedénybe tesznek, amelyek nem oda tartoznak. Így a módszer nem minden esetben bizonyul 100%-ban eredményesnek, ugyanakkor a fejlődési irány meglehetősen előremutató.

 

Forrás:

http://www.regions4recycling.eu/upload/public/Good-Practices/GP_Limerick_Brown-Bin-SWR.pdf

http://www.brownbin.ie/

http://www.citizensinformation.ie/en/environment/waste_management_and_recycling/composting_domestic_waste.html

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül kihívás: a teljes hét mérlege

admin

Minden ötödik kilogramm élelmiszer a kukába kerül: te mennyivel járulsz hozzá?

Maradéknélkül

Eb, aki a levesét meg nem eszi!

admin