HírekItt jártunk

Élelmiszerpazarlás – az egyetemistáknak is érdekes volt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Deák Tibor Szakkollégium közös szervezésében 2017. május 3-án került megrendezésre az Élelmiszerpazarlás Konferencia a Szent István Egyetem Villányi úti campusán. A Maradék nélkül program − az önálló háztartást vezető fogyasztók és a kiskorú gyermekek mellett − fontos célcsoportját jelentik az egyetemi hallgatók is.  A workshop keretében több szempontból is megvilágításba került az élelmiszerpazarlás kérdésköre, amely révén a hallgatók komplex ismeretekre tehettek szert.

 

_dsc_4986A konferenciát Sztilkovics Zorka nyitotta meg a Redinner applikáció bemutatásával. Az alkalmazás célja, hogy segítse az éttermekben megmaradt, ugyanakkor élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan ételek kedvezményes áron történő eljuttatását a fogyasztókhoz, amely révén csökkenthető az egységben keletkező hulladék mennyisége. Zorka szerint az applikáció használata igazi win-win-win szituációt eredményez: a vendéglátós, a fogyasztó és a környezet egyaránt „jól jár”.

 

dsc_5006Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke részletesen ismertette a szervezet tevékenységét. Az Élelmiszerbank önkéntesei összegyűjtik azokat a csomagolt élelmiszereket, amelyek bár élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalanok, valamilyen ok miatt mégsem hozhatók forgalomba (deformált csomagolás, kevert ízesítésű joghurt). Az összegyűjtött termékeket megfelelő körülmények közt raktározzák, és igény szerint eljuttatják a rászorulóknak. Előadásában kihangsúlyozta, hogy a kereskedelemi szektor már kifejezetten nyitott az Élelmiszerbankkal való együttműködésre, de sokat javítana a helyzeten, ha valamilyen eszközzel motiválnák az adományozásban közreműködő vállalatokat.

 

_dsc_5129_02Dr. Kasza Gyula, a NÉBIH elnöki megbízottja, a Maradék nélkül program vezetője rávilágított az élelmiszerpazarlás okainak nagyon komplex, soktényezős voltára.  Bemutatta a hazai és a nemzetközi helyzet közötti hasonlóságokat és különbségeket. Ismertette a résztvevőkkel a kommunikációs kampány legfontosabb elemeit és eredményeit.

 

_dsc_5144Mondovics János, a Bonitat Kft. ügyvezető igazgatója előadásában az előállítás, a disztribúció és a kereslet megjelenésének ütemében mutatkozó egyenetlenségekre mutatott rá. Nem ritkán váratlan rendelés-visszamondások okozzák a valójában fogyasztásra alkalmas termékek kidobását, tehát az élelmiszerpazarlást. Az előadó a rendszer kiegyensúlyozásában látja a probléma megoldásának egyik kulcsát.

Kapcsolódó tartalmak

Pályaorientációs és családi nap Vácon

Maradéknélkül

Közétkeztetés és fenntarthatóság konferencia

admin

A Ráday utcában nyílt étteremben még a tányér is ehető

admin