HírekPraktikákSzezonális szerelemTökéletlenül tökéletesVáltozatosan varázslatos

Sütőtök krémleves maradék nélkül Széll Tamástól

Szeptember 29. az élelmiszerpazarlás elleni világnap. Ebből az alkalomból Széll Tamással, séffel, a Stand Étterem és a Stand 25 bisztró Michelin-csillagos éttermek konyhafőnökével, a Bocuse d’OR európai döntőjének győztesével beszélgetünk élelmiszerpazarlással kapcsolatos élményeiről, konyhai szokásairól.

Tamás egyik alapelve, hogy az alapanyagokat pazarlás nélkül, szőröstől bőröstől fel kell használni. Egy ilyen szemléletben készült receptet osztott meg velünk, amelyben a sütőtök krémleves maradék nélkül készül el. A sütőtök szezon és a kuckózós idő beköszöntével ez egy jolly joker fogás lehet a konyhánkban.

Sütőtök krémleves

Összetevők:

  • Sütőtök, héjjal, maggal                                            Kb. 1kg- os darabka
  • Szójatej                                                                       kb. 0.8l
  • Frissen facsart narancslé                                         0.3 – 0.5l
  • Méz                                                                             4-5ek
  • Póréhagyma                                                              1\4szál
  • Fűszerpaprika                                                            1kk
  • Kókusz olaj                                                                 1dl
  • Szerecsendió, egész, frissen reszelve                     1-2csipet
  • Pirított tökmag                                                          ízlés szerint
  • Tökmag olaj                                                               Ízlés szerint
  • Frissen őrölt bors és só

Elkészítés:

A sütőtököt alaposan megmossuk, közben körömkefével megsikáljuk. A tököt kettévágjuk, a magját kikaparjuk, amit egy kisebb fazékba teszünk! Maggal-héjjal együtt, összesen kb. 1kg tökre van szükségünk, aminek a húsát tetszőleges, süthető méretűre darabolunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezgetünk, hájjal lefelé. 170fokos sütőben 60-70perc alatt vajpuhára sütjük.
Míg sül a tök, a szőlőmagolajban az aprított póréhagymát lassan pirítjuk-pároljuk, szinte konfitáljuk. Mikor már puha a póré, hozzáadjuk a mézet és a fűszerpaprikát.
Ha elkészült a tök, kanállal a tök húsát kikaparjuk a héjából. A héját nem dobjuk ki, hanem a kisebb fazékba tesszük, amiben már a mag is található. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a magot és a héjat, majd „áztatós” alaplevet készítünk belőle:
Felforraljuk, 8-10percig csendesen forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és 8-10 percig pihentetjük, áztatjuk. Pihenő után azonnal leszűrjük.
Nagyteljesítményű turmixba tesszük a sült tököt, az olajos-mézes póréhagymát, a leszűrt alaplé, a narancslé és szójatej részét, majd elkezdjük turmixolni. Közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.

Ha szükséges és úgy ítéljük, adagoljuk hozzá a szójatejet, az alaplevet és a narancslevet.
Pikáns, selymes, kellemesen savanykás édes-sós, mély sütőtök ízű levest kell, hogy kapjunk.
Ha elkészültünk, forrón, de nem túl forrón tálaljuk.
Pirított tökmagot és tökmag olajat teszünk a tetejére, de a friss kecskesajt is remekül passzol.

Kapcsolódó tartalmak

Az élelmiszeripar jelentése az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemről

admin

A húsvéti maradék feltámadása – Főtt tojás

admin

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

lippail