HírekPraktikák

Viszkok Fruzsi és Széll Tamás pazarláscsökkentő tippjei

Az élelmiszerpazarlás az egyik legjelentősebb fenntarthatósági probléma, amely nemcsak környezeti, hanem erkölcsi és gazdasági kérdéseket is felvet. Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

Szeptember 29. az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja. Ebből az alkalomból Viszkok Fruzsival, online tartalomkészítővel, könyvíróval, és Széll Tamással, séffel, a Stand Étterem és a Stand 25 bisztró Michelin-csillagos éttermek konyhafőnökével, a Bocuse d’OR európai döntőjének győztesével beszélgetünk élelmiszerpazarlással kapcsolatos élményeikről, konyhai szokásaikról.

Ebben a cikkben az ők kedvenc, már jól bevált élelmiszerpazarlás csökkentő praktikáikat osztjuk meg Veletek.

Viszkok Fruzsi pazarláscsökkentő tippjei:

  1. Én nagy bevásárlólista író vagyok, amihez nagyrészt tartom is magam. Ehhez persze az is fontos, hogy ne éhesen induljak el a boltba.
  2. A tudatos menütervezéssel pár éve találkoztam egy könyvben. Kipróbáltam, és szerintem rengeteget segít az élelmiszerpazarlás csökkentésében, ha a hét elején étkezésről étkezésre végig gondoljuk, hogy pontosan mikor, mit fogunk enni.
  3. A heti takarítási rutinom része, hogy pár perc alatt átnézem a hűtőt is, mi az, amit már ideje lenne felhasználni. Ebben az is sokat segít, hogy figyelek rá, hogy egyszerre ne legyen túl sok dolog benne.
  4. A maradékokat igyekszem változatos formában felhasználni. Sokszor eszek olyan ételt, ami teljes egészében különböző maradékokból áll össze.

Széll Tamás pazarláscsökkentő tippjei:

  1. Nem vagyok híve a nagybevásárlásoknak. Inkább sokszor vásárolunk kevesebbet, mint egyszer többet. Ha túlvásároljuk magunkat, akkor pazarolhatunk igazán, mert olyan dolgokat is megveszünk, ami nem kerül aztán sorra.
  2. Tudatosan használom a fagyasztót. A nagyobb adagban elkészített húslevest, gulyást egy-két hét múlva új fogások részeként tálalhatjuk fel. A füstölt hús főzőlevét is lefagyaszthatjuk, ami tökéletes később levesekhez.
  3. A főtt ételeket minél hamarabb hűtsük le – akár hideg vízzel vagy jégakkuval is rásegíthetünk-, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba, mert ezzel jelentősen növelhetjük azok eltarthatóságát.
  4. Ha sokat főzünk, szétosztjuk a családtagok között, de igyekszünk mindig csak annyit készíteni, ami 2-3 nap alatt elfogy.
  5. Az alapanyag gazdaságos felhasználása a szakmámban alapvető feladat, így amit lehet, szőröstől bőröstől feldolgozzuk.

A beszélgetésekről készült videókat a Facebook és Instagram oldalainkon osztjuk meg az élelmiszerpazarlás elleni világnapot követő héten. Kövessetek minket!

Kapcsolódó tartalmak

A XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola Öko Zsibongó programjai között a Maradék nélkül

lippail

Fagyasztás: hab a tortán

admin

Dánia, az élelmiszerpazarlás elleni forradalom vezetője

admin