Hírek

10 tény, amit nem biztos, hogy tudtál az élelmiszerpazarlásról

A Környezetvédelmi Világnapot (World Environment Day – WED) június 5-én tartják. Ezen a napon emlékeztetjük magunkat arra, hogy a Föld természeti erőforrásai korlátozottak, ösztönözve magunkat a további feladatokra, valamint megünnepeljük a sikeres környezetvédelmi intézkedéseket.

 

Az Élelmezésügyi Világszervezet (FAO) adatai szerint világviszonylatban a megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész. Tény, hogy ez is egy olyan terület, ahol a Föld erőforrásait jobban fel lehetne használni.

 

Lássunk néhány érdekes adatot, amely jól szemlélteti a probléma súlyosságát!

 

  1. Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik a világon.
  2. Ez a mennyiség amerikai dollárban kifejezve megközelítőleg 1 trillió dollár.
  3. Ha az éves szinten keletkező élelmiszerhulladék eredményeképpen felszabaduló szén-dioxid mennyiséget összevetjük bizonyos országok szén-dioxid termelésével, akkor az élelmiszerhulladékok nagyságrendileg a harmadik „előkelő” helyet foglalnák el a sorban az Egyesült Államok és Kína után.
  4. A világon elpazarolt összes élelmiszer mindössze egynegyede képes lenne a világ 795 millió éhező, alultáplált lakosságát ellátni.
  5. A fejlett országokból származó élelmiszerhulladék (222 millió tonna) megközelítőleg egyenértékű a Szubszaharai Afrikában előállított összes élelmiszer mennyiségével (230 millió tonna).
  6. Az európai és észak-amerikai fogyasztók évente átlagosan csaknem 100 kilogramm megvásárolt élelmiszert nem fogyasztanak el, ami meghaladja saját átlagos testsúlyukat is (70 kilogramm).
  7. Egy európai vagy észak-amerikai fogyasztó asztalára 15-ször több étel kerül, mint egy átlagos afrikai emberéjére.
  8. Az élelmiszerpazarlást Afrikában a technológia és az infrastruktúra hiánya okozza, ezzel szemben a fejlett országokban a fogyasztók felelősek a legnagyobb mértékű pazarlásért.
  9. Az Európában megvásárolt, azonban felhasználatlan élelmiszer 200 millió éhes embernek lenne elegendő.
  10. Az élelmiszerhulladék 3,3 milliárd tonna szén-dioxid keletkezéséért felelős, amely felgyorsíthatja a globális éghajlatváltozás folyamatát.

 

További információ:

10 Facts You Might Not Know About Food Waste

Kapcsolódó tartalmak

Hozzávalók 3 főre: rizs

admin

Varázskemence napja – jótékonyság és gasztronómia

admin

Húsvét zöldítő hímes-rímes pályázat

admin