HírekJó gyakorlatokPraktikákVegyél számba!

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

Élelmiszertartalékolási útmutató


A Covid-19 járvány első hulláma pánikvásárlást és a járványügyi védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjelenteket eredményezett. Az ilyen helyzetek elkerülésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszertartalékolási útmutatóval
szeretné segíteni a lakosság felkészülését egy esetleges következő veszélyhelyzet esetére.

 

A Nébih májusi „karanténkutatásából” kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni, amely a szakemberek szerint optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri (esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. Emellett számos egyéb előnye is van, ha az élelmiszerekből tartalékot képezünk:

  • Felkészülten ér minket, ha esetleg (akár önkéntes, akár hatóság által elrendelt) karanténba kell vonulnunk.
  • Megelőzhetők a pánikvásárlás okozta vásárlási hullámok.
  • Természeti katasztrófa miatti elszigeteltség esetén is hasznos.
  • Az otthoni élelmiszerkészlet tudatos tervezésével csökkenthetjük a háztartásunkban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét.
  • Ritkább vásárlás esetén csökkentjük az autóval megtett kilométerek számát is, amellyel óvjuk a környezetünket is.

A kutatásból kiderült azonban az is, hogy a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért fontos, hogy az összeállításnál és a felhasználásnál tudatosak legyünk. Olyan élelmiszereket, alapanyagokat válasszunk, amelyeket kedvelünk, ismerünk, ízükhöz kellemes érzések társulnak, ezzel pszichológiailag is könnyebbé tehetjük az elzárva töltött időszakot. Ilyenkor nem érdemes újdonságokkal kísérletezni, előfordulhat, hogy mégsem ízlik, amiből betáraztunk, így nem fogy el és a szemetesben végzi. Érdemes előnyben részesíteni a tartós (minőségmegőrzési idővel rendelkező) élelmiszereket. Kövessük nyomon a bekészletezett élelmiszerek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejét. Ha egy tétel közeledik a lejárathoz, használjuk fel, és ügyeljünk arra, hogy a következő vásárlásnál pótoljuk. A tudatos tervezéshez és nyomonkövetéshez segítségképp bárki számára szabadon letölthetők és különálló egységként nyomtathatók, kitölthetők az útmutatóban elhelyezett családi receptgyűjtő és az élelmiszertartalék nyilvántartás.

 

Ezek mellett a kiadvány további hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszerhulladék elkerülésére vonatkozóan.

 

Csatlakozz a Tartalék-Tetris-Kihíváshoz!

Játékos kihívást hirdetünk az élelmiszertartalékot összeállító háztartások számára. Állítsd össze a készletedet útmutatónk segítségével, fotózd le és töltsd fel a Facebookra. A játékban résztvevők között nyereményt sorsolunk ki. Részletek a Maradék nélkül Facebbok oldalán!

 

Egyéb információk:

A kihívás Játékszabályzata ide  kattintva tölthető le.

Kapcsolódó tartalmak

Maradékmentés: „Köretek újra töltve”

Maradéknélkül

A Tök Jó!

admin

A TEDxDanubia Countdownon jártunk

admin