HírekPraktikák

Esküvő maradék nélkül – tudatosan a Nagy Napon

Előző cikkünkben a menütervezés fenntartható megoldásairól írtunk, és arról, hogyan lehet úgy összeállítani az esküvői menüt, hogy minimalizáljuk az élelmiszerpazarlást. Most azonban arra szeretnénk fókuszálni, hogy az elkészült, de megmaradt ételek kapcsán milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre, hogy azok se vesszenek kárba.

A megmaradt ételek kezelése során fontos, hogy mindig ügyeljünk az élelmiszerbiztonságra, hiszen senki sem szeretne arra emlékezni, hogy a vendégsereg az ajándékba kapott ételtől rosszul lett. Ehhez pedig van pár egyszerű, de fontos szabály, amit mindenképpen tartsunk szem előtt. Ezt akár érdemes a cateringes céggel is egyeztetni.

  • A maradékok elcsomagolásánál mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta edényeket és eszközöket használjunk és viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a szennyeződéseket.
  • A maradék ételt mindig a lehető leggyorsabban, legfeljebb 2 órán belül kell visszatenni a hűtőbe, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem veszélyezteti az egészségünket.
  • Az ételt csak akkor adjuk oda másnak, ha biztosak vagyunk benne, hogy az megfelelően volt tárolva, és nem romlott meg.
  • A maradékok elfogyasztása előtt alaposan forrósítsuk át azokat.
1. Morzsaparti: A másnapi újrahasznosítás lehetősége

Az egyik legkedveltebb megoldás, hogy az esküvő után egy könnyed brunch keretében újrahasznosítjuk a megmaradt finomságokat. Ez nemcsak praktikus, de lehetőséget ad arra is, hogy a család és a barátok újra összejöjjenek, és élvezzék az esemény utáni együttlétet.

2. Csomagolás a vendégeknek: Személyre szabott emlék

Készíthetünk kis csomagokat a megmaradt ételekből, amelyeket a vendégek hazavihetnek. Érdemes még az esküvő előtt jelezni a vendégeknek, hogy tervezzük az ételek szétosztását, és a fenntarthatóság jegyében megkérhetjük őket, hogy hozzanak magukkal egy-egy ételes dobozt. Készüljünk mi is elviteles dobozokkal, mert valószínűleg lesz olyan vendég, aki nem hoz magával dobozt. Ha az esküvő meleg időszakban van, ajánlott a vendégek figyelmét felhívni arra is, hogy hűtőtáskát hozzanak magukkal.

Tipp: Használjunk előre címkézett dobozokat, és tegyük még személyesebbé az élményt kedves üzenetekkel – például: „Kóstolj bele a boldogságunkba” vagy „A töltött káposzta másnaposan még finomabb”. Címkekészletünket megtaláljátok kiadványunk mellékletében.

3. Adományozás

Ha jelentős mennyiségű étel marad, arra is van lehetőség, hogy egy jótékonysági szervezet átvegye a megmaradt, de fel nem szolgált finomságokat. Magyarországon több olyan szervezet is működik, amely az élelmiszermentést támogatja. Fontos azonban, hogy az élelmiszerbiztonsági előírásokat ebben az esetben is betartsuk, illetve tájékozódjunk a közelünkben elérhető szervezeteknél a feltételekről.

4. Fagyasztás: Későbbi felhasználás lehetősége

A legtöbb esküvői fogás – például a húsleves, töltöttkáposzta, pörkölt, sültek vagy a vajkrémes sütemények – kiválóan alkalmasak fagyasztásra. Fontos, hogy a maradékokat megfelelően címkézzük, és az ajánlott időn belül elfogyasszuk. Azokat a maradékokat, amik nem alkalmasak fagyasztásra, mint a saláták, galuskás vagy tésztás ételek, tojásos ételek vagy a habos sütemények, igyekezzünk kis adagban szétosztani a vendégek között.

5. Komposztálás: Adjuk vissza a természetnek

Az ételmaradékok egy része, különösen a zöldség- és gyümölcsmaradékok, komposztálással is hasznosíthatók. Ha rendelkezünk kerttel vagy van a környezetünkben közösségi komposztáló, akkor visszaadhatjuk a természeti körforgásnak az étel egy részét.

Ha maradékmentéssel kapcsolatos további tippeket szeretnél olvasni, lapozd fel Esküvő maradék nélkül című kiadványunkat, amelyet ingyenesen letölthetsz az oldalunkról!

Kapcsolódó tartalmak

A Tök Jó!

admin

Interjú Lajti Ágnessel

Maradéknélkül

Januárban szezonális

admin