Maradéknélkül

  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Főoldal

Karácsonyi tippek infografika

by Maradéknélkül2023.06.22.2024.01.31.0211
Előző
Karácsonyi csoda: ünnep maradék nélkül
Következő
Maradék nélkül kiadvány

Kapcsolódó tartalmak

Szezonális 10. – Október

Maradéknélkül2024.01.31.2025.08.05.

Összefoglaló a Maradék nélkül program 2022. évi aktivitásairól

Maradéknélkül2023.09.07.2024.01.31.

Szezonális 2. – Február

Maradéknélkül2024.01.30.2025.08.04.

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Burgonyakosár: Ismerd meg a különböző burgonyafajtákat

Maradéknélkül2025.09.12.2025.09.09.
by Maradéknélkül1589

Szeptemberben szezonális

admin2025.09.05.2025.09.05.
by admin1712

Vissza a suliba: Uzsidoboz maradék nélkül

Maradéknélkül2025.08.29.2025.08.28.
by Maradéknélkül1761

Instagram

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
@nebih_hun
@LIFEprogramme

HETI MENÜ PADLIZSÁNBÓL📝🍆 A múltkor megk HETI MENÜ PADLIZSÁNBÓL📝🍆

A múltkor megkérdeztük tőletek, hogy milyen zöldségekkel szeretnétek még heti menütervet. Nagyon sokan írtátok a padlizsánt, úgyhogy most hoztunk nektek néhány ötletet a következő hétre - ilyen például a padlizsános cannelloni vagy a padlizsánkrémes tészta - amelyekhez még a hétvégi bevásárlás során beszerezhetitek a hozzávalókat!🛒

☹️Sajnos a padlizsánból nem tudtunk desszertet kitalálni, de ha van ötletetek, hogy milyen desszerttel lehetne kiegészíteni a posztban található ételeket, írjátok meg kommentben!👀🍰

#Nébih #Maradéknélkül
Egyem a zuzádat!🥹 De tényleg‼️ Képzelj Egyem a zuzádat!🥹

De tényleg‼️

Képzeljetek el egy világot, ahol nem a csirkemellet kapkodjuk el a boltban, hanem a csirkenyakat vagy lelkesen meséljük a munkahelyen, hogy csirkemáj lesz az ebéd. 🫶

🍲Ebben a világban a melléktermékeknek számító alapanyagoknak is van helye az asztalon. 👩‍🍳 Ebben a világban természetes, hogy az ebédre fogyasztott csirkecomb után vacsorára csirkeaprólék leves készül. 😋

🤔 Ti, hogy álltok a témához? Meg szoktátok enni a szárnyasok kevésbé kedvelt részeit is? Osszátok meg velünk gondolataitokat kommentben! 💕

#Nébih #Maradéknélkül
Hogyan NE legyen maradék❓🧐 ➡️Múltkor m Hogyan NE legyen maradék❓🧐

➡️Múltkor megkérdeztük, hogy a ti konyhátokban mi a leggyakoribb maradék, amelyre érkeztek a posztban látható válaszok. 

Ha nálatok is előfordult már, hogy a zacskós saláta utolsó levelei a kukában végezték vagy túl sok tésztát főztetek ki, ami mellett még egy fél doboz tejszín is megmaradt, akkor pörgessétek végig a posztot, hátha találtok benne hasznos infót!👀🔍 

Szeretnétek hasonló sorozatot? Ha igen, írjátok meg kommentben milyen élelmiszer maradékát szeretnétek megmenteni!😇

#Nébih #Maradéknélkül
Melyik a legjobb burgonyás étel?🥔💛

💬😍Írd meg kedvenced betűjelét a kommentekben, de közben ne felejts el egyet lapozni, hogy megtudd mit csinálj, ha kicsírázott ez a sokszínű zöldség!

#Nébih #Maradéknélkül

.
. 
Nudli kép forrása: Pinterest.
Dödölle kép forrása: @nosalty
🍁Szeptemberben szezonális!🍁 El sem hisszü 🍁Szeptemberben szezonális!🍁

El sem hisszük, hogy véget ért a nyár és máris itt az ősz🥲. Szerencsére még elég széles a szezonális terménykínálat, így például egy frissen főtt kukoricával vagy zamatos, édes görögdinnyével szeptemberben is felidézhetjük a nyár legszebb pillanatait!🫶🍉

Ugyanakkor lassan beérik a sütőtök is, amiből a hűvösebb, bekuckózós napokon készíthetünk isteni pumpkin spice latte-t vagy akár sütőtökös pitét☕️😋.

Írjátok meg kommentben, hogy ti mit fogtok készíteni szeptemberben!👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül
Mit csinálj, ha túl híg a tésztaszósz?😰

👩‍🍳Még a legjobb szakácsokkal is előfordul, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezik, és túl híg lesz az étel. Ha viszont lemented a posztunkat, akkor többé nem kell tartanod az ilyen konyhai balesetektől, hiszen hoztunk 5️⃣ tippet arra, hogyan tudod besűríteni a szószokat, leveseket vagy főzelékeket🍝.

Te használtad már valamelyik trükköt?🧐 Esetleg van más tipped is?
Írd meg kommentben!⬇️💬

#Nébih #Maradéknélkül
Te is hajlamos vagy megfeledkezni a két hete vás Te is hajlamos vagy megfeledkezni a két hete vásárolt répáról vagy a korábban lefagyasztott bolognai szószról?🥲❤️‍

👉Ha igen, akkor ma hozzád szólunk! 

🔔Legyen ez egy emlékeztető számodra és küldd el annak a személynek a posztot, aki szintén kicsit feledékeny. Hátha megússza mára ő is a főzést a kiolvasztott bolognainak köszönhetően!😇

#Nébih #Maradéknélkül
🍁Szeptemberben szezonális!🍁 El sem hisszü 🍁Szeptemberben szezonális!🍁

El sem hisszük, hogy véget ért a nyár és máris itt az ősz🥲. Szerencsére még elég széles a szezonális terménykínálat, így például egy frissen főtt kukoricával vagy zamatos, édes görögdinnyével szeptemberben is felidézhetjük a nyár legszebb pillanatait!🫶🍉

Ugyanakkor lassan beérik a sütőtök is, amiből a hűvösebb, bekuckózós napokon készíthetünk isteni pumpkin spice latte-t vagy akár sütőtökös pitét☕️😋.

Írjátok meg kommentben, hogy ti mit fogtok készíteni szeptemberben!👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül
Hallottatok már a kapszulakamráról?🧐🫙 Ha Hallottatok már a kapszulakamráról?🧐🫙

Hasonlóan működik mint egy kapszulagardrób, csak ezúttal nem ruhákat, hanem élelmiszereket gyűjtünk össze!🥫 A kapszulakamra egy jó megoldást nyújthat a mozgalmas hétköznapokon és még az élelmiszerpazarlást is csökkenthetjük vele!😇📉

Ha szeretnétek ti is egy szuper kapszulakamrát összeállítani, pörgessétek végig a posztunkat és írjátok meg, nálatok mi az az élelmiszer, ami mindig van otthon❓

#Nébih #Maradéknélkül
A hűtő után irány a kamra!🫙 🧽🫧Ha kit A hűtő után irány a kamra!🫙

🧽🫧Ha kitakarítottuk a hűtőt - amihez egy korábbi posztunkban találtok segítséget - akkor jöhet a kamra, hogy az ősz és a tanév is maradék nélkül induljon! 

➡️Pörgessétek végig posztunkat, hogy biztosan ne dobjatok ki olyan élelmiszert, amit még elfogyasztanátok vagy felhasználnátok egy sulis tízóraihoz vagy csomagolt ebédhez!😇🥪

Fontos❗️mielőtt elfogyasztanánk egy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, ellenőrizzük, hogy nem tapasztalunk-e jelentős változást annak

✅ színében,
✅ illatában,
✅ állagában,
✅vagy ízében!

🖇️A poszt a lejárati útmutatónk alapján készült, ha kíváncsiak vagytok rá, akkor kattintsatok a bioban található linkre vagy írjátok kommentbe, hogy “útmutató” és elküldjük Nektek!

#Nébih #Maradéknélkül
Mit árul el rólad a maradékod?🧐 ➡️Pörg Mit árul el rólad a maradékod?🧐

➡️Pörgesd végig a posztot, és tudd meg!🧠

A te konyhádban mi az, ami mindig megmarad? Írd meg kommentben és segítünk hasznosítani!😇♻️

#Nébih #Maradéknélkül
Rend a lelke mindennek!🫧✨ Nemsokára itt az Rend a lelke mindennek!🫧✨

Nemsokára itt az ősz és az iskolakezdés, így kicsit megváltoznak majd a hétköznapok. Ilyen időszakok előtt érdemes lehet nagytakarítást, leltárt tartani, hogy rendezetten kezdődjön el az új, mozgalmasabb időszak🧹🧽. Ha ez benne van a heti programunkban, akkor a hűtőt se hagyjuk majd ki, hiszen a rend ott is segít átlátni élelmiszer-készleteinket👀🍗. 

➡️Mai posztunkból kiderül, hogy melyik terméket hova érdemes tenni. Az átláthatóság mellett ez segít elkerülni a keresztszennyeződéseket, hogy biztosan semmi ne menjen kárba🙌. 

Ha szeretnéd jobban megismerni a hűtődet és hasonló tippeket olvasni, lapozd fel Hűtőhasználati útmutatónkat📖. Ehhez kattints a bioban található linkre vagy írd kommentbe, hogy “hűtő” és elküldjük neked!😇

#Nébih #Maradéknélkül
Fermentálj, mint egy profi!🫙🙌

☀️Használjuk ki a nyár utolsó heteit és a szezonálisan elérhető zöldségeket🥦🥒, hogy a téli hónapok alatt is legyen, ami feltölt bennünket energiával és vitaminnal.

A tartósítás különböző módjairól - például fagyasztás, befőzés - több posztot is találtok az oldalunkon, a fermentálásról azonban még nem beszéltünk részletesen. A legjobb benne, hogy valószínűleg minden alaphozzávaló (só, víz, befőttesüveg) megtalálható hozzá egy átlagos háztartásban😁.

💚Bízunk benne, hogy hasznosnak találjátok, ha igen mentsétek el és írjátok meg kommentben, ti melyik zöldséggel kezdenétek neki a fermentálásnak!🥕

#Nébih #Maradéknélkül #Fermentálás #Zöldség #Víz #Só #Tartósítás
🧅HAGYMAKOSÁR 🧅 🤔❓Melyik hagymát hasz 🧅HAGYMAKOSÁR 🧅

🤔❓Melyik hagymát használjam fel tojáskrémhez és melyiket pörköltalapnak? És ha túl sokat vásároltam, le tudom fagyasztani? 

👉Ha benned is felmerültek korábban hasonló kérdések, akkor mai posztunk Neked szól!

‼️Most azt is eláruljuk, melyik típusokat érdemes hűtőben (1-5°C között) és kamrában (13-18°C között) tárolni - aminek hiányában, száraz, sötét helyet javasolunk. És ne felejtsük, a hagyma azon részeit, amit nem használunk fel, komposztálhatjuk vagy alaposan megtisztítva alaplében felhasználhatjuk.

Ha hasznosnak találtad, nyomj egy lájkot és írd meg kommentben, milyen zöldségből (vagy akár gyümölcsből) látnál szívesen hasonló kosarat!😇

#Nébih #Maradéknélkül #Hagyma #Zöldség #Vöröshagyma #Lilahagyma #Fokhagyma #Póréhagyma #Újhagyma #Snidling
Minden, amit tudni akartál a kenyérről!🍞🧠 Minden, amit tudni akartál a kenyérről!🍞🧠

🏛️A kenyér évezredek óta alapvető élelmiszerünk és az emberek döntő többsége rendszeresen fogyasztja. Így augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén különösen fontosnak éreztük, hogy ejtsünk pár szót a helyes tárolásról, hogy vásárlás után minél tovább tudjuk élvezni azt✅.

Korábban kiadtunk egy receptkönyvet is📖, amely különböző édes és sós ételekkel ad ötleteket arra, hogyan használjuk fel a kenyeret, hogy az ne a kukában végezze. 🔎Ha kíváncsiak vagytok a receptgyűjteményre, kommenteljétek a poszt alá, hogy “KENYÉR” és elküldjük, vagy kattintsatok a bioban található linkre!🖇️

#Nébih #Maradéknélkül #Kenyér #Augusztus20 #Újkenyérünnepe #Recept #Akenyérmásodikélete
Kövess minket

Közösségi oldalaink

fb logo
youtube logo
instagram logo
tiktok logo

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat

Agrárminisztérium logo

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek