Praktikák

6+1 tipp, hogy ne a kuka egye a legtöbbet a karácsonyi lakomából

 

Ünnepek idején nagy az izgalom a konyhákban is. Sokszor akár napokig tartó sütés-főzés előzi meg a nagy alkalmakat, mindenki tökéleteset szeretne felszolgálni a jeles eseményen. Olyannyira, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy a családnak szánt sok étel a szemetesben végzi.

 

Főleg így van ez karácsonykor, hiszen ez az ünnep, amire biztosan az egész család összegyűlik. Sajnos ilyenkor sokan elkövetjük azt a hibát, hogy egy hadseregre elegendő fogást is megfőzünk, pedig a rengeteg kidobás könnyen freepikkicsielkerülhető lenne megfelelő tervezéssel. Íme néhány tipp a maradékmentes karácsonyhoz.

  1. Tervezzünk előre! Ne csak az ajándékokat válasszuk ki pár héttel hamarabb, az ünnepi menüt is tervezzük meg. Számoljuk össze azt is, hogy hányan esznek majd és miből, hogy ne főzzünk a szükségesnél sokkal több emberre.
  2. Mennyiség helyett minőséget! Az étel a szeretet kifejezésének egyik eszköze lehet, de ne a mennyiség legyen a lényeg. Figyeljünk arra, hogy ne sokat, inkább jobbat főzzünk a szeretteinknek! Tálaláskor is figyeljünk, hogy ne maradjon a tányéron maradék: inkább többször szedjünk kevesebbet, pont amennyi jól esik.
  3. Használjunk bevásárló listát! Menjünk bevásárló listával megvenni a szükséges élelmiszereket, így nehezebben adjuk be a derekunkat felesleges csábításoknak.
  4. Ne halmozzunk fel túl sok élelmiszert! Ünnepek előtt sokan hetekre előre bevásárolnak, pedig a boltok csak két napig tartanak zárva. Ráadásul könnyű elcsábulni az „egyet fizet kettőt kap” ajánlatoknak, de gondoljuk végig, hogy szükség van-e a plusz adagra. Ez különösen a romlandó ételek (pl. pékáruk esetén) esetében probléma, a túlhalmozott élelmiszer sokszor a kukában végzi.
  5. Tartsunk tartósat! Ha mégis attól tartanánk, hogy elszámoltuk a szükséges ételt, esetleg váratlan vendégek érkezhetnek, készítsünk vagy vásároljunk néhány tartósabb élelmiszert. Például krémes sütemények helyett (mellett) készítsünk pár száraz kekszet, így az év végén betoppanóknak is jut édesség.
  6. Szeressük a maradékot! A nagy vendégségek elmúltával megmaradt ételre ne teherként tekintsünk, hanem bónuszként! A megmaradt alapanyagokat újragondolva használjuk fel, a készételt pedig tároljuk fagyasztva! Ki ne örülne egy adag karácsonyi lakomának februárban?

 

+1. Karácsony előtt hasznos, ha megvizsgáljuk a fagyasztószekrény tartalmát, főleg ha kicsi a berendezésünk. A régebben lefagyasztott dolgokból használjunk fel amennyit tudunk, így az ünnepek elteltével lesz helye a magmaradt karácsonyi fogásoknak.

 

 

(Foto credit: Freepik)

Kapcsolódó tartalmak

A húsvéti maradék feltámadása – Sonka

admin

Hogyan tartósítsuk a zöldfűszereket?

admin

Élelmiszerpazarlás elleni kisokos – Mert a maradék nem szemét, hanem bónusz!

admin