Praktikák

A főtt ételek tárolásának művészete

Szó esett már korábban az élelmiszerpazarlás mérséklését elősegítő bevásárlási gyakorlatról, illetve a zöldségek-gyümölcsök optimális tárolási hőmérsékletéről is, most pedig az ételmaradékok helyes tárolási feltételeit vesszük górcső alá.

 

Az emberek nagy része elteszi későbbi fogyasztásra a megmaradt ételt – ami kiváló lépés a pazarlás csökkentésére –, arra viszont kevesen gondolnak, hogy élelmiszerbiztonság szempontjából megfelelően tegyék mindezt. Az otthon készített és/vagy elfogyasztott élelmiszerek esetén a biztonságos kezelés mindenkinek saját felelőssége, a maradékok tárolása ráadásul kritikus pontot jelent, így cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

 

Dobozolj!

Az ételt semmiképp sem abban az edényben tegyük el, amelyben készítettük. Osszuk kisebb adagokra, lehetőleg minél laposabb, tiszta edényekbe, ezzel elősegítve a hűlést.

 

Hűtsd le!

A hűtés a lehető leggyorsabban történjen, de legkésőbb akkor kerüljön a kiporciózott étel a hűtőszekrénybe, mire szobahőmérsékletre hűlt. A hűtőszekrényben mindig lefedve tároljuk az ételmaradékot és az sem hátrányos, ha az optimális tárolási hőmérséklet (2-5 oC) ellenőrzésére hűtőhőmérőt használunk.

 

Hagyj neki helyet!

A főtt étel soha ne érintkezzen nyers élelmiszerrel. A hűtőszekrényt ne zsúfoljuk túl, illetve az edények között legyen elegendő hely a hideg levegő áramlásához.

 

Címkézz!

Az edényeket érdemes ellátni a készítés dátumával, így lehet a későbbi felhasználással előre tervezni, valamint a többi családtag is nyomon tudja követni, hogy mit mikor tettünk be a hűtőbe.

 

Időzíts!

A tárolhatóság idejét az étel jellege határozza meg, de általános szabály, hogy ha 4-5 napnál tovább szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le a maradékot. Az egyes élelmiszerek ajánlott tárolási idejét a tudományos szakirodalom alapján egy táblázatban foglaltuk össze, amit akár a hűtődre is kitehetsz.

 

Forrósítsd át!

Az ételmaradékot alaposan át kell melegíteni a fogyasztás előtt, ami a minimum 75°C-ra történő hevítést jelenti. A megfelelő hőmérséklet elérését ételhőmérővel könnyen ellenőrizhetjük.

 

Szagolj és kóstolj!

Még a leggondosabb ételkészítés és maradéktárolás mellett is előfordulhat, hogy az eltett ételeink romlásnak indulnak. Hogy ne az asztalnál érjen bennünket kellemetlen meglepetés, már melegítés közben, de legkésőbb tálalás előtt illatozzuk és kóstoljuk is meg az egyes fogásokat.

etelek-eltarthatosaga

A megadott időintervallumok rövidnek tűnhetnek, azonban így élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan ételek kerülhetnek az asztalra – másodszorra is. Az odafigyeléssel félretett finom falatok jó szolgálatot tehetnek, főleg egy hosszúra nyúlt nap után, amikor már nincs idő főzni!

 

További információk és tippek az alábbi linkeken:

http://maradeknelkul.hu/2017/01/10/mennyi-is-egy-adag/

http://eteltcsakokosan.hu/2015/04/08/mi-a-kulonbseg/

http://eteltcsakokosan.hu/2016/06/16/tarolasi-hibak/

http://eteltcsakokosan.hu/2016/02/19/hutoszekreny-elelmiszer-biztonsagi-szempontbol-helyes-berendezese/

 

Felhasznált anyagok:

  1. Albrecht, J. A. et al. (2012): Leftovers and Other Food Safety Information for iPhone/iPad Application (‘‘Smartphone’’ Technology). Journal of Nutrition Education and Behavior. Volume 44, Number 5.
  2. Beumer, R.R. és Kusumaningrum, H. (2003): Kitchen hygiene in daily life. International Biodeterioration & Biodegradation 51: 299 – 302.
  3. Boyer, R. és McKinney, J. (2013): Food Storage Guidelines For Consumers. Communications and Marketing, College of Agriculture and Life Sciences, Virginia Polytechnic Institute and State University.
  4. Brinkman, E. et al. (1999): Microbiological quality of leftovers of foods from domestic environments and effect of chilled storage. 17th International Conference of the International Committee on Food Microbiology and Hygiene.
  5. Carole A. Davis (2010): Consumer Guidelines for Food Safety. U.S. Government Printing Office, Washington
  6. Hui, Y. H. (2006): Food biochemistry and food processing. Blackwell Publishing.
  7. International Scientific Forum on Home Hygiene (2002): Guidelines for Prevention of Infection And Cross Infection in the Domestic Environment. Intramed Communications, Italy
  8. Kendall, P. és Dimond, N. (2012): Food Storage for Safety and Quality. Food and Nutrition Series, Colorado State University Extension.
  9. Koppel, K. et al. (2016): Food Leftover Practices among Consumers in Selected Countries in Europe, South and North America. Foods 5(3), 66; doi:10.3390/foods5030066
  10. Van Laanen, P. (2002): Safe Home Food Storage. AgriLife Communications and Marketing, The Texas A&M University System.

Kapcsolódó tartalmak

Kávézacc a kertben

admin

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

admin

Itt a farsang, sül a fánk

admin