Praktikák

A húsvéti maradék feltámadása – Főtt tojás

 

Húsvétkor nem csak az ünnepi asztalra kerül főtt tojás, sokan a locsolóknak szánt hímes tojást is főzve készítik el. Kár lenne, ha veszendőbe menne az a sok tojás. Szerencsére meg tudjuk menteni a kidobástól! Ha pár alapszabályt betartunk, ezek a hímes tojások is biztonsággal elfogyaszthatók.

 

Mire figyeljünk oda?

  • Tojásfesték: Olyan tojásfestéket válasszunk, amely ételfestéket tartalmaz, vagy kísérletezzünk természetes színezőkkel, mint például hagymahé.
  • Tárolás: A festett, főtt tojások 5-7 napig még elfogyaszthatók, ha megfelelően, 0-5 °C között tároltuk őket a hűtőszekrényben.

Erről bővebben is olvashattok ebben a cikkünkben: Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

 

 

A megmaradt főtt tojásokat változatos formában tudjuk felhasználni. Akár egy egyszerű rakott krumplihoz, de kicsit izgalmasabb fogások is készülhetnek belőle. Nézzétek, milyen ötleteket gyűjtöttünk össze nektek!

 

Készítsetek skót tojást! A Stefánia szelet tovább gondolásaként burkoljuk be fűszerezett darált húsba és rántsuk ki, akár a rántotthúst.

 

Maradék főtt tojás vadonatúj bundában: skót tojás

 

A tojáskrém tökéletes reggeli lehet a keményre főzött tojásokból, az alaprecepthez biztosan minden rendelkezésre áll a konyhánkban: majonéz, mustár, fűszerek. Aprítsuk fel a tojásokat és keverjük el majonézzel, ízlés szerint fűszerezzük.

Amennyiben ízutazáshoz lenne kedvünk, kipróbálhatjuk más nemzetek konyháit. A francia tojásleveshez kifejezetten főtt tojás szükséges, de a japán konyha bonyolult ramen receptjéhez is felhasználhatjuk feltétként. Ha már a feltéteknél tartunk, bármilyen főzelékre, salátára, szendvicsbe tehetjük.

 

 

Ha látványosabb receptet készítenénk az ünnepre, vágjuk félbe a meghámozott tojásokat és tegyünk közé sült bacont, egy szelet uborkát és kész vannak a vendégváró falatok. A húsvéti sonka és retek felhasználásával a kaszinótojást is felturbózhatjuk.

 

Izgalmas kaszinózás kockázat nélkül

 

Képek forrása:

színes tojások

skót tojás

ramen

kaszinótojás

 

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi is egy adag?

admin

Mennyi is egy adag tészta?

Maradéknélkül

A növényi ital szűrleményének új élete

admin