Praktikák

A húsvéti maradék feltámadása – Sonka

Húsvétkor véget ér a 40 napos böjt, amit országszerte hatalmas lakomával ünnepelnek a családok. Amíg a fiúk és az apukák locsolkodásra készülnek, az asszonyok roskadásig pakolják az asztalokat sonkával, kaláccsal, és különböző tojásból készült finomságokkal. Mindenkinek megvan a saját, hagyományőrző receptje az ünnepekre, de nem árthat néhány kreatív ötlet a maradékok felhasználására, hogy az utolsó morzsákat is maradék nélkül eltüntessük!

 

Kezdjük a sonkafőzéssel. Ha elkészült a szaftos, puha sonka, érdemes a főzővizét eltenni a hűtőbe, mert bablevest készíthetünk a felhasználásával. Ha nem győzte a család elfogyasztani a sonkát, krémleveseket is gazdagíthatunk a kis kockákra felvágott ízes hússal.

 

Tartalmas bableves a sonka főzőlevéből

 

Szerencsére a sonka több napig is eláll a hűtőben, így a maradék megmentésére az ünnepek után is mód van. Változatos fogások készíthetők belőle, szinte észre sem veszi a család, hogy a húsvéti sonkát csempésztük bele más ételekbe. Vendégvárónak tökéletes lehet a mini szendvics sonkakrémmel, csak egy aprítógép vagy egy botmixer szükséges az elkészítéséhez. Tavaszi zöldségekből salátát készíthetünk mellé.

Felhasználhatjuk sonkástésztához, amivel más hűtőben árválkodó alapanyagokat is megmenthetünk. A sonkát sült zöldségekbe töltve egy egészséges fogást kapunk, de gombás ételekkel is remekül párosítható.

 

Maradékmentő quiche

 

Tojással és a szezonális medvehagymával kiegészítve remek reggeli lehet belőle másnap frittata, vagy quiche formájában. Ezeken túl pedig pogácsába, muffinba, vagy pitébe is tehetjük.

 

Felturbózott sós muffin

képek forrása:

bableves

sonkás tészta

muffin

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Megette a kenyere javát…vagy mégsem?

admin

Szemét vagy bónusz az aquafaba?

Maradéknélkül

Megmaradt főtt hús újragondolva

admin