Finnországban is komoly gondot jelent az élelmiszerpazarlás: a finn szupermarketekben és éttermekben 150-200 millió kg élelmiszert dobnak ki éves szinten. A pazarlás mérséklése érdekében az elmúlt időszakban több kezdeményezés is napvilágot látott.
Helsinkiben a ResQ Club vezetői létrehoztak egy mobil applikációt, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek alacsonyabb fogyasztói áron megvásárolhassák a még fel nem szolgált, de megfelelő körülmények közt tárolt ételeket. Ezzel a megoldással mindkét fél jól jár: a fogyasztó kedvező áron tud főtt ételt vásárolni és az étterem is kevesebb hulladékot termel.
A szupermarketek polcain sorakozó, lejárathoz közeli élelmiszerek előbb-utóbb élelmiszerhulladékként végzik, amennyiben azokat nem vásárolják előtte. A Froodly mobiltelefonos alkalmazás az ezen okok miatt keletkező élelmiszerhulladékok visszaszorítására kínál megoldást. Az applikáción keresztül lehetőség van megosztani információkat (pl. fotó, ár, bolt, egyéb részletek) a kedvezményes árú, de még nem lejárt termékekről, amely mások számára igazán nagy segítség lehet vásárlás során.
További információk:
http://www.goodnewsfinland.com/feature/finnish-startups-turn-food-waste-into-great-taste/