Hírek

FOODRUS záró konferencia: innováció, együttműködés és fenntartható megoldások a jövő élelmezési rendszerei számára

Élelmiszeránc-szereplők gyűlése Brüsszelben az Európai Unió által finanszírozott FOODRUS és CO-FRESH projektek záró találkozóján

Belgium, Brüsszel | 2024. március 13-14.

A FOODRUS és a CO-FRESH projektek Brüsszelben tartották zárórendezvényeiket, ahol az élelmezési rendszerek jövőjét alakító eredményeiket, innovatív megoldásaikat és együttműködési erőfeszítéseiket vitatták meg a partner szervezetek.

„A FOODRUS projekt eredményein túlmenően más, uniós támogatású projektekkel folytatott szoros együttműködés lehetővé tette a tudás, tapasztalatok és tanulságok megosztását, továbbá az eredmények Európa-szerte történő terjesztését, valamint közös erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a fenntartható élelmiszerrendszerek jövőjének alakítása érdekében az uniós döntéshozók számára a legjobb ajánlásokat dolgozzák ki.”

Ainhoa Alonso, a FOODRUS koordinátora a Deusto Egyetemről

A konferencia kiemelt témái:

Innovatív megoldások az élelmiszerpazarlás és -veszteség kezelésére

A FOODRUS pályázat az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos kihívások kezelésére 23 megoldást tesztelt a közös együttműködésen alapuló innovatív technológiai (blockchain megoldások az élelmiszerveszteség és -pazarlás kezelésére), társadalmi (oktatási anyagok és lakossági tudományos tevékenységek a fenntartható fogyasztási szokások előmozdítására), szervezeti (a helyi fogyasztást és adományozást elősegítő „last mile” hálózatok) és adóügyi („Pay As You Throw” rendszerek) formáin keresztül.

A találkozó során a dán, a spanyol és a szlovák kísérleti projektek bemutatták az országukban fejlesztett és tesztelt eredménytermékeket. Emellett a FOODRUS társult régiók – köztük a Nébih Maradék nélkül programja – bemutatták a pályázatban való részvételük kihívásait, lehetőségeit és jövőbeli terveit.

A fenntartható élelmiszerrendszerek jövőjét alakító szakpolitikai ajánlások

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának képviselői a résztvevők számára tanulságos információkat prezentáltak az élelmiszerveszteséggel, -pazarlással és élelmiszerbiztonsági intézkedésekkel kapcsolatos jövőbeli lehetőségekről a „Farm to Fork” (termőföldtől az asztalig) stratégia tekintetében.

A CO-FRESH rendezvény keretében közös szakpolitikai ülést is tartottak, ahol a FOODRUS partnere és egyik munkacsoport vezetője, az ACR+ beszámolt a projekt keretében feltárt élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentést korlátozó tényezőkről Európában, valamint az ezek leküzdésére, megelőzésére vonatkozó legfontosabb javaslatokról.

Betekintés a „co-creation” módszertan alkalmazási lehetőségeibe

A BCC Innovation (Baszk Kulináris Központ), egy gasztronómiát és technológiát ötvöző intézet bemutatta, hogy az úgynevezett „co-creation” tevékenységek és módszerek jelentőségét az uniós együttműködési projektekben. A kollégák ismertették, hogy a FOODRUS projekt hogyan hozta össze különböző szereplőket – kutatók, ipari szakértők és fogyasztói csoportok –, hogy együtt dolgozzanak, továbbá megosztották a tanulságaikat és kihívásaikat a résztvevőkkel.

A testvérprojektekkel való együttműködés kiemelkedő pontjai

A rendezvényen összegyűltek az ugyanazon finanszírozási felhívás keretében támogatott aktív testvérprojektek is – CO-FRESH, LOWINFOOD és FAIRCHAIN –, hogy megvitassák a kutatás, az innováció, a kommunikáció és a terjesztési tevékenységek terén kialakított és aktívan fenntartott sikeres együttműködéseket.

A konferenciát élőben közvetítették a FOODRUS hivatalos YouTube-csatornáján, amely itt visszanézhető.

Az eseményen bemutatott prezentációk rövidesen elérhetők lesznek a pályázat honlapján.

A projektre vonatkozó információk:

Téma: RUR-07-2020

Koordinátor: Deusto Egyetem, Spanyolország

Időtartam: 3,5 év

Költségvetés: több mint 6.000.000 EUR

Kapcsolat:

FOODRUS: Általános információk | info@foodrus.eu

Koordinátor: Ainhoa Alonso | DEUSTO Egyetem | ainhoa.alonso@deusto.es

Kommunikáció: Laura Nieto | Greenovate! Europe | l.nieto@greenovate-europe.eu

A magyar társult régió kapcsolattartója: Kasza Gyula | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | kaszagy@nebih.gov.hu

Kapcsolódó tartalmak

Kérdezz és ismerd meg!

admin

OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj

admin

Ismét táborba látogattunk

admin