HírekMaradékmentő receptekPraktikákSzezonális szerelem

Áprilisban szezonális: a kamra kincsei

Április beköszöntével egyre változatosabb a hazai zöldségek és gyümölcsök kínálata, új ízekkel tehetjük színesebbé étkezésünket. Ugyanakkor a korszerű tárolástechnológiai eljárásoknak köszönhetően bővelkedünk sok, még tavaly betakarított terményben is, ugyanakkor már számos friss növényi alapanyag rendelkezésünkre áll. Cikkünk első részében áttekintjük a tavalyi év során betakarított terményeket röviden, kiemelve a helyes tárolási feltételeket és feldolgozási lehetőségeket az élelmiszerpazarlás megelőzése érdekében.

Alma és körte

Bizonyos alma és körte fajták még áprilisban is rendelkezésre állnak megfelelő tárolási körülmények biztosítása esetén. Ide tartozik a méltán népszerű, kevésbé savas Starking, az édes-savanykás ízű Cordelia almafajta, a zöld színű Goldrush, a sárgás alapszínű Luna, az enyhén lapított formájú Red Topaz, vagy a narancsos árnyalatú Sirius. Hazánk körtefajtákban is bővelkedik, s közülük sok még most is fogyasztható: ilyen a fahéjbarna színű Bosc kobak, a szalmasárga Concorde, vagy a sötétvörös árnyalatú Lombacad körte. Kóstoljuk meg ezeket is, ha van rá lehetőségünk! Javasolt a hűtőben tárolás, mert így jelentősen meghosszabbítható eltarthatóságuk! Mindkét gyümölcs utóérő, éppen érésfokozó hatása miatt nem érdemes más zöldséget vagy gyümölcsöt tenni mellé, mert azok könnyebben romlásnak indulnak.

Ha kicsit többet vettünk a kelleténél, készítsünk belőlük gyümölcslevest, pitét, kompótot, vagy tegyük különlegessé húsételeinket. Ha elsősorban a későbbi felhasználás a célunk, remek megoldás lehet, ha alma-, vagy körteszósz formájában fagyasztva tartósítjuk. A szószt aztán süteményekhez, granola készítéshez, reggeli zabkásához vagy húsok köreteként is felhasználhatjuk.

Dió

A dió is felkerült a listánkra, bár egy-két konyhai trükk alkalmazásával évekig is tárolható biztonságosan a szeptemberi betakarítást követően. Ha a kemény héjával együtt tároljuk a diót, mindenképpen szárítsuk ki előtte a napon és jól szellőző zsákokba helyezzük. Ezzel a technikával akár 2 évig fogyasztható állapotban marad, ugyanakkor ez egy kevésbé konyhakész megoldás.  Pucolt dióbél tárolása esetén a legegyszerűbb módszer a fagyasztás, amellyel az avasodás is megelőzhető. A diót a sütemények készítésén túl számos sós étel főzésekor is felhasználhatjuk: bundázott ételekhez, krémlevesek feltétjeként, salátákhoz vagy akár vegán fogásokhoz. 

Burgonya

A burgonya szinte mindig elérhető, így áprilisban is. Ha esetleg a magyar áruból már kifogytak a boltok, külföldről behozott krumplival biztos találkozhatunk. Tárolási és felhasználási tippjeinket egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk.

Káposztafélék: fejes káposzta és karalábé

A káposztafélék hidegtűrő zöldségeink, jellemzően a szőlő szüret idején kerülnek betakarításra. Nem mindegyik télálló, de a fejes káposzta kifejezetten ilyen. Szüretelést követően még 6 hónapig, vagyis akár áprilisig fogyasztható állapotban van, de természetesen ez rendkívül fajtafüggő. A termelőtől vásárolt, vagy saját termesztésű káposztánkat szárazan, sártól mentesen, egymástól némileg távol érdemes tárolni pince körülmények között, ahol biztosított a magas páratartalom. A most vásárolt fejeket javasolt a hűtőszekrény alsó polcára tenni a hosszabb eltarthatóság érdekében. A klasszikus tartósítási eljárás, a savanyítás talán mindenki számára ismert, amit jellemzően téli időszakra időzítjük. Azonban a káposztának sok más felhasználási lehetősége is van: készíthetsz belőle például ínyenc salátát, párolt káposztát,  káposzta steaket sült húsokhoz, vagy éppen egy klasszikus, igény szerint fűszerezett káposztás kockát. A karalábé esetében is helytállók az említett tárolási feltételek. A magyar zöldséges levesek elengedhetetlen kelléke, de más egyéb formában is feldolgozhatjuk: készíthetjük rántva, töltve, hússal kombinálva, krémlevesnek, de egészséges köretnek és még főzeléknek is.

Petrezselyemgyökér, sárgarépa, zeller

Gyökérzöldségeket lehetséges hosszú hónapokon keresztül tárolni, így még áprilisban is rendelkezésre áll a tavalyi készlet. A lombozatától megfosztott termények jól szellőző pincékben kiválóan tárolhatók. Ha nincs erre lehetőségünk a hűtőszekrény alsó polcán is „vígan” elvannak. Felhasználási módjuk végtelen, bármilyen textúrában jól működnek: például répasaláta, a zellerchips, vagy éppen a sült petrezselyem-gyökér krémleves.

Fokhagyma, vöröshagyma

Hagymára szinte minden főzésnél szükségünk van. Jó hír, hogy egyszerűen termeszthető és hosszan eláll. Kulcs a hosszú eltarthatóságukhoz a megfelelő időben való betakarítás és a helyes tárolás. A betakarítást a szárítás követi, ezután szabaduljunk meg a száraz részektől. Helyezzük a hagymákat jól szellőző ládákba, vagy akár egy harisnyába sorakoztatva, majd kössük fel egy hűvösebb, száraz, sötét helyiségben. Hűtőszekrénybe egyáltalán nem javasolt tenni, ugyanakkor, ha véletlenül túl sok hagymát kockáztál fel, lezárt dobozban tárolhatod ilyen formában még egy pár napig.

Bízunk benne, hogy meghoztuk a kedveteket, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával változatosabbá és kiegyensúlyozottabbá tegyétek étrendeteket! Szezonális szerelem sorozatunk következő részében az áprilisban frissen vásárolható terményeket vesszük sorra. Tartsatok velünk!

Kapcsolódó tartalmak

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

Maradéknélkül

A Maradék nélkül csapata a pozsonyi nemzetközi konferencián

admin

Projekthét a Hunfalvyban: Éhezés…Miért?

Maradéknélkül