Maradéknélkül

  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
FacebookInstagramYoutube
Maradéknélkül
  • Főoldal

Maradék nélkül plakát

by Maradéknélkül2024.01.31.0417
Előző
Hűtőhasználati útmutató
Következő
Mennyit is ér valójában egy flakonnyi ketchup?

Kapcsolódó tartalmak

Lejárati útmutató kör 2024

Maradéknélkül2024.09.11.

Hűtőpercek felelőslista sablon

Maradéknélkül2024.07.03.2024.07.03.

Élelmiszertartalékolási útmutató

Maradéknélkül2023.06.22.2024.01.31.

Kereső

Legfrissebb tartalmak

Heti menü édesburgonyából

Maradéknélkül2025.10.03.2025.09.30.
by Maradéknélkül2265

Miért landol a kukában az étel? A 2024-es háztartási élelmiszerhulladék-felmérés tanulságai a Pareto-elv tükrében

Maradéknélkül2025.10.02.2025.10.07.
by Maradéknélkül12882

500 diák ünnepelte velünk az élelmiszerpazarlás elleni világnapot

Maradéknélkül2025.10.01.2025.10.01.
by Maradéknélkül2178

Instagram

maradek_nelkul

Vedd fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Te is!🍽️
@nebih_hun
@LIFEprogramme

Ősszel ne csak a ruhatáradat cseréld le!☝️🍂

Egy tápláló saláta bármikor jól eshet, azonban fontos, hogy ősszel már mást termények állnak rendelkezésünkre mint nyáron. Így amikor azon gondolkozunk, hogy elő kellene szedni a téli kabátokat, akkor ne felejtsük el a kígyóuborkát vagy a paradicsomot is leváltani olyan októberben szezonális zöldségekre, minta cékla vagy a kelbimbó!🥗

➡️Ha lapoztok egyet, több cserét is mutatunk😇. Érdemes elmenteni, hiszen még csak most kezdődik a hideg időszak!🥶

#Nébih #Maradéknélkül
Mondták már neked, hogy édes vagy mint egy red Mondták már neked, hogy édes vagy mint egy red delicious alma vagy ne legyél olyan savanyú mint egy granny smith?🤭👀

Ha elmented mai posztunkat a különböző almafajtákról, akkor lehet, hogy holnaptól már te is ezeket a szófordulatokat fogod használni! (Sőt ha egyet lapozol, azt is megtudhatod, hogy melyik típust használd a nagymama almás réteséhez!)🍎❤️

#Nébih #Maradéknélkül
4+1 tipp a uzsonnásdobozhoz!🥪🎒 Így az ét 4+1 tipp a uzsonnásdobozhoz!🥪🎒

Így az étel nemcsak tápláló lesz két óra között, de biztonságos is!😋

🔖Mentsétek el a posztot későbbre, hiszen a tanév végéig még sok van hátra!

#Nébih #Maradéknélkül
Te is találkoztál már a csirkemosás dilemmájával?🐔💦 Vagy előfordult már, hogy a nagy palacsintasütés közben jöttél rá, hogy csak szódabikarbóna van otthon sütőpor helyett?🥞

Ha igen, mai posztunk neked szól🙌 (és anyukádnak, akit ilyen kérdésekkel mindig felhívtál korábban📞). Pörgesd végig a posztunkat és mentsd el későbbre, hogy a következő ebéd elkészítése gondtalanul teljen!✅

#Nébih #Maradéknélkül
Októberben szezonális!🍁💛 Hivatalosan is i Októberben szezonális!🍁💛

Hivatalosan is itt a hűvösebb időszak, ami egyet jelent
a testet-lelket melengető ételekkel, mint a rakott
brokkoli vagy a rakott krumpli (amit édesburgonyából is
készíthetünk👀), de ne feledkezzünk meg a
sütőtökkrémlevesről sem!😋

Nassolnivalónak már választhatunk frissen sült
gesztenyét, aminek maradékbából isteni desszerteket
készíthetünk a különösen esős és nehéz napokra🍭.

💬Írjátok meg kommentben, ti mit fogtok az ősz
második havában készíteni?👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül #Október
Októberben szezonális!🍁💛 Hivatalosan is i Októberben szezonális!🍁💛

Hivatalosan is itt a hűvösebb időszak, ami egyet jelent a testet-lelket melengető ételekkel, mint a rakott brokkoli vagy a rakott krumpli (amit édesburgonyából is készíthetünk👀), de ne feledkezzünk meg a sütőtökkrémlevesről sem!😋

Nassolnivalónak már választhatunk frissen sült gesztenyét, aminek maradékbából isteni desszerteket készíthetünk a különösen esős és nehéz napokra🍭.

💬Írjátok meg kommentben, ti mit fogtok az ősz második havában készíteni?👩‍🍳

#Nébih #Maradéknélkül #Október
A pazarlás 4️⃣ leggyakoribb oka 📌A Nébi A pazarlás 4️⃣ leggyakoribb oka 

📌A Nébih legfrissebb, 2024-es hulladékfelmérésből kiderül, hogy miből mennyit és miért pazarolunk otthonunkban. Évente fejenként 21,5 kg❗️ élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába, aminek közel 60%-ért mindössze 4 számunkra is ismerős, mindennapi helyzet, ok áll: például megfeledkeztünk a hűtő hátuljában rejtőzködő tejfölről, vásárlás közben olyan termék is a kosarunkba került, amit csak hirtelen megkívántunk és végül nem tudtuk felhasználni, de az is gyakori lehet, hogy túl nagy adagokat főztünk vagy túlszedtük a tányérunk🤷‍♀️.

✅A jó hír azonban az, hogy egy kis tudatossággal ezeket a helyzeteket el tudjuk kerülni és csökkenthetjük a pazarlásunkat. Mai posztunk ebben segít: mutatunk néhány apró változtatást, amivel óriási eredményeket érhetünk el az élelmiszerpazarlás csökkentésében!🥘🌍

👉Lapozzátok végig, és ha hasznosnak találtátok, mentsétek el későbbre is!

#Nébih #Maradéknélkül #Élelmiszerpazarlás #Paretoelv
Tudd meg, mennyit számítasz!🧮⚖️ ➡️A Tudd meg, mennyit számítasz!🧮⚖️

➡️A 2024-es hulladékfelmérésből kiderült, hogy fejenként 21,5 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a kukába. Ez a teljes lakosságra vetítve 206 ezer tonna évente!😔🍲

Ha jelentkezel az idei felmérésre, akkor Te is megtudhatod, hogy miből mennyit dobsz ki, ami segítheti a későbbiekben is a tudatos döntéshozatalt és hozzájárulhatsz a hazai élelmiszerpazarlás okainak mélyebb megértéséhez, valamint a tudatos fogyasztói szemlélet terjesztéséhez♻️😇.

Ha végiglapozod a posztunkat, megtudhatod, hogy hogyan is néz ki a felmérés!🔍 Ha érdekel, kattints a bioban található linkre vagy írd meg kommentben, hogy “felmérés”, és minden infót elküldünk!📝

Tegyünk együtt a pazarlásmentes jövőért!🌍💚

#Nébih #Maradéknélkül
📣Elérhető a legfrissebb háztartási élelmis 📣Elérhető a legfrissebb háztartási élelmiszerhulladék mérés kutatási összefoglalója!

➡️Immár nyolcadik éve vizsgáljuk a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. 🌍A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent📉🗑️.

A javuló eredmény ellenére a lakossági élelmiszerpazarlás továbbra is jelentős: 205 ezer tonna évente⚖️😔. A mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok🥘, a zöldségek és a gyümölcsök🍎, valamint a pékáruk🥖 kerülnek feleslegesen a szemétbe.

Ugyanakkor, további bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 82%-a tudná tovább csökkenteni a pazarlást otthonában. 👉Ha szeretnéd Te is tudni, hogy miből mennyi élelmiszerhulladékot “termelsz”, jelentkezz az idei mérésre! Ezzel hozzájárulhatsz a hazai élelmiszerpazarlás okainak mélyebb megértéséhez, valamint a tudatos fogyasztói szemlélet terjesztéséhez!♻️

🔗A részletes összefoglalóért és a jelentkezéshez kattintsatok a bioban található linkre!

#Nébih #Maradéknélkül #Élelmiszerpazarlás #Szeptember29 #ÉlelmiszerpazarláselleniVilágnap
A szendvics is lehet főétel!🥪 Csak jól kell A szendvics is lehet főétel!🥪

Csak jól kell elkészíteni✅. 

A mai posztunkban 4 variációt láthattok, írjátok meg ti melyiket készítenétek el?
Esetleg van tuti szendvics receptetek?👀😋 

💬Ha igen, írjátok meg kommentben!

#Nébih #Maradéknélkül #Szendvics
BEVÁSÁRLÓLISTA KOLISOKNAK📝🎓 Lassan el is BEVÁSÁRLÓLISTA KOLISOKNAK📝🎓

Lassan el is telik a szeptember és közelednek az első zh-k… Azért, hogy elég legyen csak a tanulás miatt aggódni, érdemes egy alap élelmiszerkészletet kialakítani (a koliszobában is), hogy két tétel között mindig legyen valami, ami biztosítja a megfelelő energiát🧠.

A mai posztban erre hoztunk néhány ötletet. Úgy válogattuk ezeket az élelmiszereket össze, hogy 
✅ne kelljen aggódni amiatt, hogy hamar megromlanak
✅kis helyen is elférjenek (hogy a szobatársak cuccainak is legyen hely)
✅gyorsan elkészüljenek
✅és még táplálók is legyenek!

Ha van kolis ismerősöd, küldd el neki a posztot, lehet, hogy hasznosnak találná!📨😇

Egyetmistaként ti milyen gyors és egyszerű kaját készítetek (vagy készítettetek) el leggyakrabban?👀

#Nébih #Maradéknélkül
Nyerő párosok nemcsak a való életben vannak, h Nyerő párosok nemcsak a való életben vannak, hanem a konyhában is!💛🍽️

👉Ha tudni, akarjátok, hogy szerintünk kik illenek legjobban össze, lapozzátok végig a képeket!

Ha egyetértetek velünk, inspirációnak mentsétek el és küldjétek el a posztot annak, akivel megcsinálnátok valamelyik ötletünket!💌

#Nébih #Maradéknélkül #Love
Hogyan fogyjon el a csoki maradék nélkül?🍫🤔

Csak osszuk el igazságosan, és már ehetjük is!⚖️ És hogyan kell igazságosan elosztani? Pörgessétek végig a posztunkat és nézzétek meg a (kötelezően ajánlott🫢) javaslatainkat! 

👉És azt se felejtsétek el, hogy a csoki minőségmegőrzési idejű termék, aminek lejárat után akár még 3 hónapig is adhatunk esélyt (mint annak a barátnak, aki csak “láttamozik”😒)!

#Nébih #Maradéknélkül #Csokoládé
Nem mindegy, milyen tésztát használsz!😮🍝 Nem mindegy, milyen tésztát használsz!😮🍝

Ha szeretnénk elhozni az igazi olasz hangulatot a konyhánkba, akkor fontos hogy a megfelelő szószhoz, megfelelő tésztát válasszuk. Míg a penne vagy a fusilli jól illik a legtöbb ételhez, addig a spagetti és a tagliatelle-t nem érdemes összekeverni, ha épp bolognait készítünk.

Nektek mi a kedvenc tésztaételetek?👀

Írjátok meg kommentben!💬

#Nébih #Maradéknélkül
Nem mindegy, hogy meddig jó vagy meddig a legjobb Nem mindegy, hogy meddig jó vagy meddig a legjobb❗

Legfőkébb akkor, amikor a lejárati dátumokat nézzük egy élelmiszeren. Egyik legfontosabb üzenetünk, hogy legyünk tisztában a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idők közti különbséggel, hiszen így egyszerre tehetünk az élelmiszerbiztonságért és a pazarlás ellen.

​​1️⃣„Fogyasztható” dátum: 🧈A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk (például túró, lágy sajtok; hús és hal) jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.🥛 Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki. Ha közeledik a lejárat, akkor pedig minél előbb használjuk fel.🦠

2️⃣„Minőségét megőrzi” dátum: 🍫A minőségmegőrzési idő viszont a tartós termékeken (például konzerv, száraztészta, csokoládé)🧃 szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az élelmiszer a lejárat után is tápláló marad.😋 Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is felhasználható.👍

#Nébih #Maradéknélkül #Lejáratidátumok
Kövess minket

Közösségi oldalaink

fb logo
youtube logo
instagram logo
tiktok logo

Kapcsolat

1024 Budapest, Kitaibel Pál utca 4.
1525 Budapest, Pf. 30.
E-mail: maradeknelkul@nebih.gov.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat

Agrárminisztérium logo

A program az Európai Unió LIFE programjának és az Agrárminisztérium pénzügyi hozzájárulásával valósul meg.

FacebookInstagramYoutube
@2025 - maradeknelkul.hu. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek
Maradéknélkül
FacebookInstagramYoutube
  • Főoldal
  • A programról
    • Rólunk
    • Mivel foglalkozunk?
    • Adatok, statisztikák
    • Szakmai partnereink és támogatóink
    • Kapcsolat
    • Segítségnyújtás
  • Mit tehetsz?
    • Tudj meg többet!
    • Mérlegen a valóság
    • Mutatjuk mit tehetsz!
    • Vidd hírét a programunknak!
    • Legyél a szuperhősünk, támogatónk!
  • Oktatási program
    • Az oktatási programról
    • Oktatási anyagok
    • Pályázatok, vetélkedők
    • Itt jártunk
  • Vállalkozásoknak
    • Élelmiszeripar
    • Kereskedelem
    • Vendéglátás, közétkeztetés
    • Civil szektor
    • Hogyan segíthetek?
  • Letölthető anyagok
    • Grafikák és kiadványok
    • Oktatási anyagok
    • Tudományos publikációk
    • Vállalkozásoknak
    • Videók
  • Cikkek