A karácsony közeledtével egyre gyakrabban vesszük elő az olyan olajos magokat, mint a dió vagy a mák, hiszen ki ne szeretné a gazdagon töltött diós bejglit vagy a szép réteges flódnit. Tartsuk észben, hogy ezeket az alapanyagokat, más olajos magokkal együtt nemcsak a karácsonyi menüben, hanem addig (vagy azután is) még számos fogásban felhasználhatjuk. Ha kíváncsi vagy a mi ötleteinkre, olvass tovább!
Tároljuk helyesen!
Az olajos magok (mint például a mák, a dió, a szezámmag, a mandula vagy a tökmag) könnyen avasodnak, amelynek ugyan nincs élelmiszerbiztonsági kockázata, de a kellemetlen ízváltozás miatt lehet, már nem fogyasztjuk el szívesen. Azért, hogy ezt az oxidációs folyamatot lassítsuk, tároljuk a magokat légmentesen zárható edényben hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban, ha hosszabb ideig nem tervezünk főzni velük.
Heti menü
Hétfő
A hét első napján repüljünk el Olaszországba és készítsünk egy pestos tésztát. A pesto ezúttal bazsalikommal és brokkoliszárral készül, amitől az étel nemcsak ízletes, hanem szuper maradékmentő fogás is egyben. A kész házi pesto-t keverjük össze a kifőtt tésztával, reszeljünk rá sajtot és már tálalhatunk is! A maradék pesto hűtőben kb. 5 napig eláll, a fagyasztóban viszont hónapokig őrizhetjük.
Kedd
A sütőtökkrémleves egy könnyen elkészíthető, mégis nagyon finom és mutatós étel, így a hét második napján ez készül. A tetejére pirított tökmag kerül, amivel még táplálóbb lesz a fogás.
Szerda
A mozgalmas hétköznapokon nem mindig van lehetőségünk főzni, van, hogy „csak” egy szendvicsre jut az időnkből. Ha szeretnénk egy egyszerű szendvicset feldobni, akkor a kenyeret a vaj vagy sajtkrém helyett kenjük meg tökmagkrémmel! A maradékot ezúttal is a hűtőben vagy a fagyasztóban őrizzük.
Csütörtök
Nemcsak nyáron, hanem télen is jól tud esni egy saláta, ha az igazi szezonális alapanyagokkal van tele, mint ez az édesburgonyás verzió (de ha csak sütőtök van épp a kamrában, azt is használhatunk helyette)! Ennek a salátának az öntetébe egy kis csavarral szezámmag került. Sült hús, hal vagy esetleg tofu mellett tálalva szuper tápláló és gyors fogás lehet belőle.
Péntek
Ha már a tegnap előkerült a szezámmag, akkor használjuk fel az egész csomagot a keleti étkezdékből jól ismert szezámmagos csirkéhez! Ez egy kicsit időigényesebb fogás, de biztosan elnyeri majd az egész család tetszését egy hosszú, dolgos hét után. A köret pedig lehet maradék zöldséges pirított tészta vagy rizs!
Szombat
Nem telhet el a hét valamilyen édes finomság nélkül, de ha még nem állunk készen a bejgli tekerésre, akkor készítsünk helyette mandulás-narancsos kekszet! A narancsnak köszönhetően ez a könnyű sütemény is megidézi az ünnepi hangulatot!
Vasárnap
A hét utolsó napján készítsünk sós granolát, amiben az összes felbontott olajos magot fel tudjuk használni. A granoláról és a zabpehelyről sokaknak a reggelik vagy az édes fogások jutnak eszébe, de nem érdemes ragaszkodni ehhez a koncepcióhoz, hiszen a zabnak elég semleges íze van ahhoz, hogy desszertektől kezdve a főételeken át bármiben megállja a helyét.
