Ha a karácsony egy reggeli lenne, akkor biztos ez az almaszószos granola lenne, aminek receptjét megtaláljátok cikkünkben.
Ahogy az eddig megosztott karácsonyi receptjeink, úgy ez is megállja a helyét a saját asztalunkon és ajándékként is.
Hozzávalók:
- 250 g zab
- 100 g dió
- 60 g mogyoróvaj
- 100-150 g méz – ízlés szerint
- 1 fej alma
- 1 csipet só
- Fűszerek: fahéj szegfűszeg, szerecsendió
- Aszalt gyümölcsök (áfonya, szilva)
Elkészítés:
Almaszósz:
Az almaszósz elkészítésével kezdjük a receptet. Ehhez kockázzunk fel egy nagyobb almát, tegyük egy kis lábasba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük meg, majd főzzük 15-20 percig, amíg az alma megpuhul. A megfőtt almákat turmixoljuk le, várjunk egy keveset, amíg kihűl és kész is.
Extra tipp: az almaszósz kiváló alapanyaga lehet süteményeknek, palacsintáknak vagy akár önmagában, kenyérre, kekszre kenve is nagyon finom!
Granola:
Az almaszószhoz adjuk a mézet és a mogyoróvajat, ezekből egy egynemű masszát keverünk, amivel bevonjuk az összeöntött zabot és a magvakat. Ezt az egészet tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és terítsük szét rajta. Süssük kb. fél óráig 150 fokon, vagy amíg megpirul. Közben egyszer-kétszer kavarjuk át, hogy ne égjen meg a granola.
Ha kész, keverjük hozzá az aszalványokat és már fogyasztható vagy csomagolható is a karácsonyi granolánk.