Időnként előfordul, hogy a fokhagyma gerezdjei kicsíráznak. Az Ökotest cikkéből kiderül, hogy ezek a hajtások vajon ártalmasok-e az egészségre. A fokhagyma sok háztartásban alapvető fűszer, nem véletlenül, hiszen sokféle ételhez használható fel, sőt mint a hagymafélék családjába tartozó növény másodlagos növényi anyagai, vitaminjai és ásványi anyagai miatt is érdemes beiktatni az étrendünkbe. Amikor nagyobb mennyiségben vásárolunk fokhagymát előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolási körülmények miatt a gerezd csírázásnak indul. Emiatt sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy a kicsírázott fokhagyma még fogyasztható-e, vagy inkább a kukában a helye. A kicsírázott fokhagymáról eszünkbe juthat a burgonya, hiszen köztudott, hogy a csírázó burgonyát óvatosan kell fogyasztani, minél erősebben kihajtott, annál nagyobb mennyiségben tartalmaz mérgező glikoalkaloidokat, például szolanint és chaconint. A természetben ezek az anyagok a burgonya számára védekezést jelentenek a kártevők ellen. Nagy dózisban azonban hányingert, hányást, hasmenést és lázat okozhatnak. Azonban ez a fokhagymára nem igaz, a kicsírázott fokhagyma gerezdeknél, akárcsak a csírázó hagymánál nincs miért aggódni. A fokhagyma a csírával együtt gond nélkül fogyasztható. A kicsírázott fokhagymát minél hamarabb használjuk fel, ugyanis a zöld hajtások megjelenésével a fokhagyma elkezd puhulni és az íze is egyre gyengébb lesz. Ennek oka, hogy a tápanyagait a növekvő hajtások számára hasznosítja. A helyes tárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a fokhagyma minél tovább friss maradjon és ne csírázzon túl gyorsan. A legjobb, ha hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk, például a pincében vagy a kamrában. A fokhagymát ne a hűtőben tároljuk, nemcsak azért, mert az erős illata átterjedhet más élelmiszerekre, hanem azért is, mert a kondenzvíz károsítja, a pára ugyanis penészedést okozhat.