PraktikákVáltozatosan varázslatosVegyél számba!

A növényi ital szűrleményének új élete

 

Egyre többen készítenek otthonukban növényi italt, amely során elkerülhetetlenül szűrlemény keletkezik. Semmiképpen ne dobjuk ki ezt a mellékterméket, mivel éppen olyan értékes, mint az elkészült növényi ital!

 

De mit készítsünk a maradék szűrleményből? Összeszedtünk Nektek néhány receptet, ami inspiráció lehet számotokra a későbbiek során!

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Fontos, hogy a növényi ital készítésénél, ha a recept nem ír külön hőkezelést, akkor is forraljuk fel az italt! Így nemcsak az élelmiszerbiztonsági kockázatokat csökkentjük, de az eltarthatóságukat is meghosszabbítjuk. Biztonsággal 2-3 napig fogyaszthatjuk ilyen módon.

 

Ha a szűrleményt nem használjuk fel azonnal tárolhatjuk a hűtőszekrényben jól záródó dobozban, vagy akár le is fagyaszthatjuk, így több hónapot nyerhetünk magunknak a felhasználásával!

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Készítsünk lisztet!

 

 

A legegyszerűbb, ha lisztet készítünk. Ezt bármelyik későbbi receptünk során felhasználhatjuk, legyen szó zab-, rizs- vagy mandulaszűrleményről.

 

Az elkészítés módja:

  1. Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a szűrleményt terítsük el vékony rétegben., Ügyeljünk rá, hogy előzetesen jól nyomkodjuk ki a nedvességet.
  2. Süssük a sütőben 30-60 percig, amíg száraz és pergős lesz. A sütés során keverjük át többször, és finoman üssük szét a nagyobb, összetapadó darabokat.
  3. Ha már kellően száraznak érezzük, hűtsük le és tegyük egy konyhai robotgépbe vagy kávédarálóba és zúzzuk finom porrá. Használjuk fel 2-3 héten belül, vagy tároljuk a fagyasztóban!

 

Energia golyók

 

Hozzávalók:

  • 150 g nedves mandula vagy kókusz szűrlemény
  • 160 g (medjol) datolya
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 csipet só
  • 1 cikk narancs vagy 4 ek. növényi ital
  • dekorációként: kókuszreszelék, kakaópor vagy fahéj

 

Elkészítés:

  1. Konyhai robotgépben aprítsuk össze a mandula- vagy kókuszszűrleményt a kimagozott datolyákkal, amíg pépes masszát kapunk.
  2. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a kakaóport, a kókuszolajat, a narancsot vagy növényi italt és a sót. Turmixszoljuk addig, míg formázható állagot kapunk.
  3. A masszából formáljunk dió nagyságú golyókat. Hempergessük kókuszreszelékbe, kakaóporba vagy fahéjba.
  4. Hűtőben, jól záródó dobozban tárolva 4-5 napig fogyasztható.

 

Banános muffinok

 

Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

  • 170 g zabliszt
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. szerecsendió
  • fél tk. szódabikarbóna
  • fél tk. sütőpor
  • 35 g zúzott olajos mag (opcionális)

 

Nedves hozzávalók:

  • 150 g nedves mandula-, zab- vagy kókuszszűrlemény
  • 1 db érett banán
  • 1 tojás (vagy 2 ek. őrölt lenmag 6 ek. vízzel elkeverve)
  • 5-10 db datolya (helyettesíthető 60 g cukorral/mézzel)
  • 80 g mogyoró-, mandula- vagy egyéb magvaj
  • 120 ml víz vagy növényi ital
  • 1 tk. almaecet (5%-os ecet) (helyettesíthető citromlével)

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
  2. Készítsünk elő 12 db-os muffin-sütőformát. Ha nem szolikonos, vékonyan kenjük ki zsiradékkal vagy használjunk muffin papírt.
  3. Keverjük össze a száraz összetevőket egy nagy tálban.
  4. A nedves összetevőket egy konyhai robotgépben turmixszoljuk össze, míg nem kapunk sima masszát.
  5. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
  6. Adagoljuk a tésztát a muffin formákba nagyjából a forma háromnegyedéig.
  7. Süssük 20-25 percig, vagy addig míg aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük!

 

Fűszeres kréker mandula- vagy zabszűrleményből

 

Hozzávalók:

  • 150 g nedves mandula- vagy zabszűrlemény
  • 3 ek. növényi olaj
  • 1 tojás (vagy 2 ek. őrölt lenmag/ chiamag 6 ek. vízzel elkeverve)
  • kevés víz, ha nem áll össze a tészta
  • fél tk. só
  • 2 tk. fűszernövény pl. metélőhagyma, rozmaring, petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
  2. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze az összes hozzávalót. Ha a tésztát száraznak érezzük, adagoljunk hozzá pár evőkanál vizet. Akkor jó az állag, ha a tészta könnyen szétlapul az ujjunk között.
  3. Nyújtsuk el vékonyan (3-5 mm vastagon) a tésztát. Minél vékonyabb, annál ropogósabbra fog sülni!
  4. A kinyújtott tésztát vágjuk fel kisebb kockákra, és egy villa segítségével szurkáljuk meg az összes krékert. Így könnyebben kiszárad a közepe is a sütőben.
  5. Béleljünk ki egy tepsit tapadásmentes sütőpapírral és helyezzük rá a krékereket.
  6. Süssük 180°C fokon 20 percig, majd fordítsuk meg, és süssük újabb 15-20 percig, míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
  7. Fogyasztás előtt hűtsük ki. Pár napig elállnak szobahőmérsékleten, de még tovább tárolható jól záródó dobozban a hőtőszekrényben.

Mandulaszűrleményből krémes humusz

 

Hozzávalók:

  • 100 g tahini
  • 150 g nedves mandulaszűrlemény
  • 50 g főtt csicseriborsó
  • 55 ml frissen facsart citromlé
  • fél tk. őrölt kömény
  • fél tk. só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 55 ml extra szűz olívaolaj
  • 60 ml víz (kb. 4 tk.)

 

Elkészítés:

  1. Aprítsuk krémesre a tahinit, a főtt csicseriborsót, a citromlevet, a köményt, a fokhagymát, a sót, az olívaolajat egy konyhai robotgépben.
  2. Adjuk hozzá a mandulaszűrleményt és a vizet, keverjük tovább addig, míg nem lesz teljesen sima állaga. Tegyük hűtőbe fogyasztás előtt.
  3. Tároljuk hűtőszekrényben egy jól záródó dobozban.

 

Bónusz tippek: Gazdagíthatjuk a visszamaradt szűrleményel a reggeli smoothiet, a palacsintatésztát vagy a zabkását is akár! Bátran kísérletezzünk vele!

 

Források:

https://www.goodness.com.au/blog/how-to-use-leftover-nut-milk-pulp/

https://www.vibrantplate.com/no-bake-almond-pulp-energy-bites-vegan/

https://dishingupbalance.com/nutty-almond-pulp-muffins-gluten-free-vegan/

https://detoxinista.com/easy-almond-pulp-crackers-vegan-paleo/

https://detoxinista.com/almond-pulp-hummus/

Kapcsolódó tartalmak

Debrecenit kéne enni…

admin

Szeptemberben szezonális

admin

Fánk „újratöltve”

admin