HírekPraktikák

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

 
Nyugat- és Közép-Európában, így hazánkban is elterjedt húsvéti szokás, hogy a húsvéti nyúl csokoládét hoz a gyereknek, s azt a lakásban, vagy a ház körüli kert titkos pontjain rejti el. A gyerekek többsége persze nem tud annyi csokit összeszedni a tulipánlevelek közül, amivel ne tudna megbirkózni. Néhányunknak talán elképzelhetetlen, de vannak kevésbé édesszájú gyermekek is, akik nem változnak nyomban Gombóc Artúrrá, ha megpillantják a fényesen csillogó csomagolópapírt.
Összegyűjtöttünk néhány tippet, mihez kezdjünk, ha a bőséges csokoládékészletből már apa sem hajlandó többet fogyasztani.

 

 
Olvasszuk fel!
 
A megmaradt csokoládé felolvasztása nagyon jó praktika, ám fontos ügyelnünk arra, hogyan végezzük el. A rendelkezésünkre álló csoki 2/3 részét meleg vízfürdő fölött egy tálkában melegítsük fel 45 °C-ra úgy, hogy se az edény alja, se a csokoládé ne érintkezzen a vízzel. Ha a csokoládé felolvadt, következhet a temperálás: a maradék 1/3 részt hozzáadjuk, s addig kevergetjük, amíg el nem érjük a 28 °C-ot. Végül visszatesszük melegedni, hogy elérjük a csokoládé fajtájának megfelelő hőmérsékletet. Tejcsokoládé esetében ez 29-30 °C, étcsokoládénál 31-32 °C.

Temperált csokoládét számtalan édesség elkészítéséhez felhasználhatunk. Ha tortakészítésen gondolkodunk, remek díszítőelem lehet a csokicsipke. Ehhez a temperált csokoládét habzsák segítségével sütőpapírra nyomjuk, megrajzolva a kívánt mintát, majd hagyjuk kihűlni.

 


 
Anyák napjára kiváló ajándék lehet egy csomag saját készítésű bonbon a maradék húsvéti csokikból. Ehhez szükségünk lesz egy bonbonformára. Ezt első lépésként temperált csokoládéval megtöltjük, majd megfordítjuk a formát, és kicsurgatjuk belőle a felesleget. A csokoládé egyik remek tulajdonsága, hogy ha ügyesen dolgoztunk, visszaforgathatjuk, és újra felolvaszthatjuk. Visszafordítva a formát rázzuk még egy kicsit, hogy a levegő távozzon a csokoládéból, majd tegyük hűtőbe. Miután megkötött a csokoládé, megtöltjük (a töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szabhat határt), s ismét betesszük a hűtőbe. Végül a maradék csokival lezárjuk a bonbonok alját. További néhány órányi hűtést követően óvatosan kiforgatjuk az elkészült bonbonokat.

 

 

Ha vendégeket várunk, próbára tehetjük kreativitásunkat sütinyalóka készítésével. Ha az egyszerűbb vendégvárókat kedveljük, a felolvasztott csokiba márthatunk kekszet, illetve friss és aszalt gyümölcsöt egyaránt.

 

 

Daraboljuk fel!
 
Íme, néhány további ötlet, ha nem szeretnénk temperálással foglalkozni.

Csokipasztilla helyett nyugodtan használhatunk darabokra tört csokitojást, amit sütőben ráolvaszthatunk a sütemény tetejére, vagy belekeverhetjük a tésztába. S bár a végeredmény bizonyára rusztikusabb lesz, az íze ugyanolyan mennyei.

 


 
Ha még ezek után is maradt egy-két figura, indítsuk a napot csokinyuszival felturbózott gőzölgő kávéval vagy forró csokoládéval.

Lehetőségeink száma végtelen, csak egy kis kreativitásra és maradék csokoládéra van szükségünk.
 
Egészségünkre!
 

Kapcsolódó tartalmak

Uzsicsomag maradék nélkül

admin

Idd a kávéd „eredeti” csomagolásából

admin

A felnőtté válás küszöbén: tippek a pazarlásmentes konyhai szokások kialakításához

Maradéknélkül