Hírek

Konferencia beszámoló: Előadásunk az első karanténkutatásról

 

 

Élelmiszertartalékolás és élelmiszerbiztonság a Covid-19 járvány első hullámában címmel tartott előadást Szakos Dávid kollégánk a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudomány Kar II. Országos Táplálkozástudományi Szakemberek Konferenciája rendezvényének első napján 2021. június 3-án.

 

 

Előadásában a Debreceni Egyetemmel és a TÉT Platformmal közösen elkészített, a Covid-19 járvány élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásait vizsgáló karanténkutatás-sorozat első felmérésének eredményeit mutatta be, amelyben kiemelt helyen szerepeltek az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tapasztalatok is. A válaszadók egynegyede arról számolt be, hogy kevesebb élelmiszerhulladék keletkezett a háztartásában a járvány első hullámának időszakában, amely a bevásárlás és az ételkészítés tudatosabb megtervezésének az eredménye. A pozitív változások mellett azonban az is kiderült, hogy a magyar háztartások jelentős mennyiségű tartós élelmiszert halmoztak fel, olyannyira, hogy sokan vélték úgy, hogy nem is fogják tudni ezeket a lejárati időn belül elfogyasztani, azonban szívesen felajánlanák rászoruló emberek számára. A tapasztalatok birtokában a Nébih 2020 nyarán a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen élelmiszer-adományozási akciót szervezett az élelmiszer-tartalékok ésszerű levezetésére, amely során több, mint fél tonna élelmiszer gyűlt össze, és jutott el azokhoz, akiknek a legnagyobb szüksége volt rá.

 

 

A több mint 100 résztvevőt megmozgató online rendezvényen a kutatásban résztvevő partnereink és számos táplálkozástudományi szakember is képviseltette magát érdekes, aktuális témákat feldolgozó előadásokkal.

 

 

A rendezvény programja itt érhető el: https://gfe.hu/2021/05/28/ii-orszagos-taplalkozastudomanyi-szakemberek-konferenciaja/

 

 

Az első karanténkutatás eredményeit bemutató összefoglaló: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1541438/Karant%C3%A9n+kutat%C3%A1s+%C3%B6sszefoglal%C3%B3.pdf

Kapcsolódó tartalmak

Penészgyilkos technológia

admin

5+1 alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

admin

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

admin