Hírek

Konyhamérlegünkön a szemét!- A Maradék nélkül kihívás elkezdődik

A Maradék nélkül csapatából néhányan arra vállalkoztunk, hogy a háztartásunkban keletkező élelmiszerhulladékot egy hétig pontosan lemérjük, az adatokat egy hulladéknaplóban vezetjük és mindezt filmre is vesszük. Rögzítünk mindent, a krumplihéjtól a savanyú tejig, hogy megtudjuk: mennyi is az annyi a kidobott ételek terén. Kövessétek az egy hetes kihívást!

Először is, e cikkben ismertetjük a hét szabályait.hir3

  1. Minden alkalommal, mikor a hét során a háztartásban élelmiszerhulladékot dobunk ki, azt lemérjük és hulladéknaplóban vezetjük.
  2. Külön jelezzük, hogy valami elkerülhető (kenyér, tej) vagy nem elkerülhető (kávézacc, citromhéj, csirkecsont) hulladék-e.
  3. Lemérjük a munkahelyi kidobásainkat is, hiszen –ugyan az nem az otthonunkban keletkezik, de- az is személyes élelmiszer- eldobásunk mértékét növeli.
  4. Lemérjük az összes egyéb hulladékunk tömegét is, hogy megtudjuk, szemetünk mekkora hányada élelmiszer.
  5. Igyekszünk mindent úgy tenni, mint egy átlagos hetünkön, hogy ne torzítsanak az eredmények.

maradek-nelkul01

A nem elkerülhető élelmiszerhulladék ügye

A nem elkerülhető hulladékok, például a csirkecsont, krumplihéj, kávézacc eldobását (ahogy nevük is mutatja) nem előzhetjük meg, viszont mégis fontos, hogy tudjunk róla. Ugyanis megtermelésükhöz ugyanúgy vízre, energiára, időre, munkára volt szükség, mint az ehető részekhez. Ezért fontos, hogy ezeket is számon tartsuk.

Ezek jelentős részét háziállatoknak adhatjuk, vagy komposztálásra felhasználhatjuk, így jóval kevesebb hulladékot termelünk, mint ha a szemétbe dobnánk őket. Sajnos, a mi kihívásunkban erre nem volt lehetőség, ugyanis sem állatunk, sem komposztálónk nincsen.maradek-nelkul03

Háztartásunk

Az átlagos magyar háztartás 2.3 fős, mi ketten fogjuk mérni az eldobott élelmiszereket. Jellemzően hétvégénként a családtól hozunk valamennyi ennivalót, és a hét több napján is főzünk otthon. Napközben a munkahelyünkön vagyunk (és eszünk), az itt elfogyasztott ételeket is beszámítjuk a mérésbe.Az első nap tanulságaiért olvassátok a Maradék nélkül honlapot ma este!

 

 

Képek forrásai: pets4homes, fotolia

Kapcsolódó tartalmak

Egy szelet az élelmiszerpazarlásból

admin

Rendhagyó osztályfőnöki óra: fókuszban az élelmiszerpazarlás

Maradéknélkül

Hogyan készítsük fel a kamránkat egy veszélyhelyzetre?

admin