Hírek

Maradék nélkül kihívás: a teljes hét mérlege

 

Frissülő cikkünkben napról napra lemérjük, és leírjuk, hogy mennyi is az annyi: tehát, hogy a Maradék nélkül kihívás 7 napján mennyi élelmiszer kerül a kukába háztartásunkban.

 

HÉTFŐ:

Fél kiló. Nem túlzás, tényleg ennyi élelmiszert dobtunk el fejenként a kihívás első napján. Azt hiszem, eddig nagyon rosszul áll a szénánk.

Az eldobott élelmiszerek főleg nem elkerülhetőek voltak (kávézacc, teafilter, gyümölcshéj…), de be kell vallanom, volt köztük olyan is, amit kis odafigyeléssel megspórolhattunk volna.

Íme a táblázatunk:

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E)/ Nem elkerülhető (NE)
2016. 12. 12. (hétfő) Kávézacc 2×6 gramm NE
Teafilter 6 gramm NE
Pomelo héj 200 gramm NE
Avokádó héj és mag 110 gramm NE
Avokádó (romlott) 200 gramm E
Banán (romlott) 120 gramm E
Répa (romlott) 210 gramm E
Leveszöldség héj 156 gramm NE

 

Az igazi nagy kidobás este történt, mikor úgy döntöttem, hogy borsóleves lesz a vacsora. A bajra akkor lettem figyelmes, mikor répát és krumplit kerestem a zöldséges kosarunkban: az otthon lévő répánk már nem is répa, hanem valami furcsa, puha, barna pép volt, és ami még rosszabb: feküdt mellette egy feketévé aszódott banán és egy ugyanolyan sorsra jutott avokádó (!) is. Őszintén, ez utóbbit nem is tudom már, mikor és ki vette, mindenestre ott feküdt a kosárban, menthetetlenül.

merleg
Mérlegen az eldobott hagymahéj

Ez azért érintett kimondottan rosszul, mert az avokádó nem az olcsó élelmiszerek közé tartozik
, így sok pénzt is kidobtunk tegnap este a kukába. A történtek fényében rájöttem, hogy rendszeresebben kellene ellenőrizni a zöldséges kosarunkat és kicsit több figyelmet kéne fordítani a megfelelő tárolási körülményekre, hiszen a répák még nem is voltak túl régiek.

Tehát ha csak azt a pazarlásunkat nézzük, ami elkerülhető lett volna, még mindig 430 grammot termeltünk két főre… Reméljük, a keddi nap mérlege valamivel szelídebb lesz.

 

KEDD:

Kedden már valamivel szolidabb mennyiségű élelmiszert pazaroltunk, de a tökéletestől még mindig távol áll a helyzet.

Így alakultak a számok:

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E) / Nem elkerülhető (NE)
2016. december 13.  (kedd) Kávézacc 3×6 gramm NE
Teafilter 3×6 gramm NE
Ananász héj 822 gramm NE
Sültkrumpli (égett) 12 gramm E
Muffin (romlott) 80 gramm E
Hagymahéj 9 gramm NE

 

Az elkerülhető hulladékunk 92 gramm volt, és sajnos mindkét étel kidobása megelőzhető lett volna. A sültkrumpli egy konyhai malőr eredményeképpen égett feketére, mikor pár perccel tovább hagytam a sütőben a hasábokat, mint kellett volna. Szerencsére ez csak 12 grammnyi szeméthez vezetett, de a kis szám valószínűleg azért jött ki, mert a krumplikból minden víz eltűnt már akkorra.

A muffint pedig egy múlt heti rendezvényre készítettem még, de a szállítás előtti pillanatban észrevettem, hogy pár darab nem fér be az ételtartó dobozba. Ezért ezek megmaradtak otthonra, gondoltam csak elfogy pár nap alatt. Nem így történt. Az egyhetes muffinokat kedden találtam meg, és mivel nem volt már valami bizalomgerjesztő a látványuk, szomorúan megváltunk egymástól.

A nap tanulságai:

  1. Ha az ember főz vagy süt, tanácsos odafigyelni, és nem magára hagyni hosszú időre a készülő ételeket.
  2. Érdemes előre tervezni az adagokat és számba venni a kapacitásunkat. Kis ügyeskedéssel készíthettünk volna pár darabbal kevesebb sütit, így nem ment volna veszendőbe a hűtőben.
  3. Rendszeres hűtő- felülvizsgálat és jelölések: Sokszor úgy eldugjuk a maradékokat egy-egy műanyag dobozba, hogy később nem jut eszünkbe, hogy mennyi ehető van még a hűtőben. Akár feliratozhatnánk is a tárolókat, hogy ne felejtődjön el, mit hagytunk bent. Ezzel a pazarlást is megelőzhetnénk és akár néha a főzést is megspórolhatnánk.

SZERDA:

A szerdai napunk kiválóan alakult. Látszólag.

Így nézett ki a hét közepe:

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E) / Nem elkerülhető (NE)
2016. december 14. (szerda) Kávézacc 3×6 gramm NE
Teafilter 6 gramm NE
Mandarinhéj 70 gramm NE
Földimogyoróhéj 42 gramm NE

 

Tehát ezen a napon látszólag kiválóan teljesítettünk a kihívásban. Egy kis kávézacc, egy kis mandarinhéj, semmi veszélyes, semmi, amit elkerülhettünk volna…

A valóság azonban az, hogy tegnap egymandarináltalán nem főztünk vagy ettünk otthon, ezért nem is volt esélyünk bármit eldobni. Az irodában az előző nap maradékát, és gyorsan felkapott ételeket ettünk és az esti programból hazafelé ugyanez. Egész pontosan még a hűtőt sem nyitottuk ki otthon szerdán.

A probléma ezzel mindössze az, hogy élelmiszer-bevásárlásainkat sokszor kevés tudatosság és tervezés jellemzi, ezért a hűtőben pár élelmiszer vészjóslóan közeledik a fogyaszthatósági ideje végéhez. Például pár napja hirtelen felindulásból vettem egy túrót, mert tudom, hogy a háztarás férfi tagja nagyon szereti a túrós csuszát. Gondoltam jó lesz egyik napra, mikor gyorsan túl akarok lenni a főzésen. Csakhogy csusza épp nem volt otthon, és azóta sem pótoltam ezt a hiányosságot. A túró meg csak vár és vár, mi pedig felé sem néztünk napok óta.

A nap tanulsága:

Tudatosabb vásárlással kevesebbet kockáztatunk. Csak akkor vegyünk meg élelmiszereket, ha biztosan meg is fogjuk enni/főzni őket belátható időn belül. Nekünk ez a belvárosban könnyű feladat lenne, de aki egyszerre szeret nagybevásárlást tartani mondjuk a hétvégén, annak is megoldható ez a feladat, ha előre megtervezi a következő heti menüt.

CSÜTÖRTÖK:

Szinte ugyanaz, mint a szerda. Vihar előtti csendnek tűnik.

Íme a táblázat:

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E)/ Nem elkerülhető (NE)
2016. 12. 15. (csütörtök) Kávézacc 3×6 gramm NE
Mandarinhéj 42 gramm NE
Földimogyoró héj 37 gramm NE

 

Csütörtökön semmi új nem történt a szerdához képest, nagyjából ugyanazon okokból… Nem ettünk semmit otthon. Már várom, mikor derül ki, hogy időközben ránk romlott minden.

Utóirat: a túró még jó volt és elkészült a csusza 🙂

PÉNTEK:

Ez a nap kicsit más volt, mint a többi. Főleg, mert vendégeket vártunk, és a takarítás során feltártuk a hűtőt.

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E)/ Nem elkerülhető (NE)
2016. 12. 16. (péntek) Kávézacc 3×6 gramm NE
Leves 2 deciliter (kb. 200 gramm) E
Pite 290 gramm E
  Kovászos uborka 195 gramm E
  Alma 219 gramm E
  Citrom 61 gramm E
  Tojás 68 gramm E
  Tojáshéj 9 gramm NE

 

Napközben az előző este főzött levest ettem, de idő közben be kellett látnom, hogy borzalmasan sós. Pedig sajnos nem eszem túl sótlanul, de ez bizony marta a nyelvem… A répákat még kihalásztam a tányértól, de a levét már nem tudtam leküzdeni, így a nagy része a lefolyóban kötött ki.

Délután pedig a nagy vendégvárás közepette a konyha takarításához érvén akadtak kisebb balesetek. Először is a pár napos hűtőben tárolt tökös-mákos pite esetében kellett belátnunk, hogy már nem nagyon van hozzá egyikünknek sem gusztusa (sajnos nem zártuk le jól, az így kapott jellegzetes „hűtőíz” senkit nem csábított). Ezután pedig a img_9223gyümölcsök között kutatva találtam még három régi almára, amik a lassú enyészet minden jegyét magukon hordozták (és még csodálkoztam, mire száll az a sok muslica…). Végül pedig a konzervek és társaik átkutatásakor találtam egy üveg, nyárról maradt kovászos uborkát, aminek az illatával nem volt gond, de az állagán borzalmas nyomot hagytak a hónapok.

És még akkor sem volt vége a pazarlásnak, amikor a takarításon túl voltunk: A vendégeknek szánt sütemény készítésekor vettem észre, hogy a frissen vásárolt tojások közül az egyik a dobozra van tapadva és repedt. Ez sajnos teljesen széttört és szétfolyt, amint kivettem a tartóból.

Mindezeket összeadva sajnos pénteken is súlyos grammokat adtunk a táblázathoz.

A nap tanulságai:

  1. Ételt nem csak akkor dobunk el, ha megromlott vagy szétégettük… Sajnos akkor sem fogyaszthatók, ha elrontottuk őket. Ezért csak óvatosan a sóval- cukorral- fűszerekkel- csípőssel!
  2. Korábban már megjegyeztem tanulságként, de most ismét előjött: NAGYON fontos a tárolás.
  3. A konzervekről azt hinnénk, hogy nem kell nagy figyelmet fordítanunk rájuk, de nem árt néha átböngészni őket.
  4. Boltban vett tojásnál mindig ellenőrizzük le, hogy nincs-e köztük törött, akár mozgassuk is meg őket kicsit. Bosszantó dolog, amikor otthon derül ki, hogy egy részük használhatatlan.

SZOMBAT:

Mikor már a zöldségesnél tudtam, hogy pazarolni fogok.

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E)/ Nem elkerülhető (NE)
2016. 12. 17. (szombat) Kávézacc 4×6 gramm NE
Teafilter 3x 6 gramm NE
Salátalevél 42 gramm E
  Tortilla lap 58 gramm E

 

A szombati nap viszonylag problémamentesen telt, egészen addig, amíg le nem szaladtam a sarki zöldségeshez egy fej salátáért, hogy tortilla tekercset dobjak össze vacsorára. A probléma az volt, hogy a polcokon összesen kimg_9249ét fej saláta volt, egyik csúnyább, mint a másik. Kérdeztem az eladót, vajon van-e még raktáron, de sajnos nem volt. Ennek fényében viszont nekem adta a salátát alig pár forintért, mondván a felét úgyis ki kell majd dobnom, de ha ott marad, ő az egészet kidobja majd. Így megvettem az egyik kókadozó salátát, és ahogy jósolta: jó pár levéltől azonnal meg is váltam otthon.

Na de most akkor pazaroltam, vagy megmentettem egy háromnegyed salátát a kidobástól? Ravasz kérdés.

Minden esetre nem ez volt az egyetlen gond a vacsorával, merthogy miközben lelkesen dokumentáltam a kidobott salátaleveleket, a serpenyőben melegedő tortilláról kissé megfeledkeztem, így serpenyőben szétégett tortilla lett, amitől szintén szomorúan búcsút kellett vennünk.

VASÁRNAP:

Eseménytelen hétlezárás.

Dátum Megnevezés Mennyiség Elkerülhető (E)/ Nem elkerülhető (NE)
2016. 12. 18. (vasárnap) Kávézacc 2×6 gramm NE
Teafilter 3x 6 gramm NE
Pomelóhéj 422 gramm NE

A hét utolsó napja rohangálással telt, így ismét nem főztünk otthon. Lássuk a hét összegzését!

EREDMÉNYEK:

A hét teljes mérlege: összesen 3860gramm, melyből elkerülhető lett volna 1755 gramm, tehát 877 gramm fejenként!

Ez jóval magasabb a magyarországi átlagnál, hiszen a magyarországi átlagos összes élelmiszerhulladék- termelés kb 884 gramm fejenként, nálunk pedig az összes 1940 gramm volt. Hozzá kell tennem, hogy közben egyszer kitakarítottuk a teljes konyhát, így régen elfelejtett dolgok is előkerültek, ami jócskán megdobta a pazarlásunk mértékét. Ezen kívül súlyos kilókat (!) tettek ki a déligyümölcsök héjai, amiket nyáron kevésbé fogyasztunk.

A szemetesünket lemérve azt láttuk, hogy az élelmiszerhulladékokat kivéve nagyjából 4,6 kilogramm szemetet termeltünk a hét során, tehát az élelmiszerhulladék csaknem a szemetünk fele volt.

(A kihívás részleteiről ITT olvashattok bővebben.)

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül Rajzpályázat 2022

admin

Kutatók Éjszakáján a Maradék nélkül

admin

Tudomány Mozaik a Csodák Palotájában

admin