Hírek

Jelentkezz a negyedik élelmiszerhulladék felmérésre!

Immár negyedik alkalommal indítja el élelmiszerhulladék felmérését a Maradék nélkül program. Ha szeretnéd tudni, hogy a háztartásod mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy ha csak szeretnéd segíteni a Nébih munkáját ajándékokért cserébe, lehetőséged van Neked is részt venni a mérésben.

 

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”, amelynek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszerpazarlásnak, amely az elmúlt 5 évben 25%-kal csökkent a magyar háztartásokban. A visszaszorítás ellenére a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amellyel 450.000 ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva. Az élelmezési világnap alkalmából, amelyet minden évben október 16-án tartanak, a hivatal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. Éppen ezért érdemes energiát fordítani arra, hogy az otthonainkban képződő élelmiszerfelesleg ne a szemetesben végezze.

 

Hogyan tudsz részt venni a felmérésben? 

A háztartási élelmiszerhulladék felmérésben való részvételre az itt elérhető regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni. A meghirdetést követő két hétben fogadjuk és dolgozzuk fel a regisztrációkat. A regisztrált résztvevőket november első hetében keressük meg a részletes teendőkkel és az ajándékcsomag átvételével kapcsolatban.

 

Hogyan zajlik a mérés? 

A mérésbe bevont háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok tömegét gramm pontossággal. Ezt online felületen vagy papír alapon is lehet végezni.

A mérés bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a mérési időszakban, amely november 7- től december 18-ig tart.

 

Mit kaphatsz cserébe? 

A felmérésben részt vevő háztartások olyan tapasztalatra tesznek szert, amely segítségével nemcsak a környezetüket, de a pénztárcájukat is kímélhetik. Továbbá lelkesedésüket Maradék nélkül ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

Segítsetek nekünk összeállítani ismét Magyarország háztartási élelmiszerhulladék körképét, hogy lássuk, hogyan tehetünk még többet az élelmiszerpazarlás csökkentéséért!

Jelentkezzetek a fenti regisztrációs linken!

Kapcsolódó tartalmak

Vendéglátók figyelem! − Pazarlásfigyelő applikáció

admin

Konferencia az élelmiszerpazarlásról

admin

Maradékmentés: „Köretek újra töltve”

Maradéknélkül