Praktikák

Minden cseppje arany

 

Bár a méz a kevésbé pazarolt élelmiszerek közé tartozik, mégis úgy gondoltuk, hogy a mai napon, a méhek világnapján érdemes beszélnünk róla, mert valóban minden cseppje arany!

 

A beporzás nélkülözhetetlen az ökoszisztéma számára. A beporzóknak köszönhetünk minden 3. falat ételt, amit megeszünk! Hazánk Európa 3. legnagyobb méztermelője! Azt is érdemes tudni, hogy a magyar méz rendkívül jó minőségű, világviszonylatban nézve is! Támogassuk a hazai méztermelőket, vásároljunk magyar mézet!

 

Tároljuk a mézet hűvös, fénytől védett helyen, egy jól záródó üvegben! Így megóvhatjuk mézünket a romlástól, amire sokan úgy hivatkoznak, hogy „felforr a méz”! A hűvös helyen tárolás a méz esetében tényleg fontos, nem csak a túlzott melegben való mikrobiális romlás miatt, de a túlzott hidegben akár még a nehezen kristályosodó akác méz is képes bekristályosodni!

 

Attól, hogy a méz bekristályosodik, még nem jelenti azt, hogy megromlott, vagy cukrozták, hamisították! A méz természetes módon nagyon magas cukortartalommal rendelkezik, ebből is származik édesítő képessége! A méz kristályosodási hajlamát az szabja meg, milyen a glükóz és a fruktóz arány benne! Jellemzően azok a mézek kristályosodnak könnyebben, amelyekben több a glükóz, pl. a repce mézben. A repce méz akár a pergetést követően 2-4 héten belül bekristályosodhat.

 

Ha nem szeretnénk, hogy hamar bekristályosodjon a méz, vásároljunk akácmézet! A megfelelő tárolási körülmények mellett akár 1-2 évig is folyékony marad!

 

A kristályos mézet felhasználhatjuk süteményekbe vagy ki is olvaszthatjuk gőz felett, illetve meleg vízbe állítva.

 

Az üveg falához tapadt mézről se mondjunk le! Öntsünk bele meleg teát vagy tejet, lögyböljük meg és már meg is mentettünk pár kanálka mézet!

 

Ne feledjük, ha mézet használunk, hogy valóban minden cseppje arany. 1 méhecske egész életének munkája 1 teáskanál méz, így becsüljük meg minden cseppjét!

Kapcsolódó tartalmak

9 Tipp a kenyérpazarlás csökkentéséhez

Maradéknélkül

A növényi ital szűrleményének új élete

admin

Uzsicsomag maradék nélkül

admin