HírekJó gyakorlatokPraktikákSzezonális szerelemVegyél számba!

Lőrinc és a dinnye esete

Szent Lőrinc a népi hagyományok szerint neve napján végiglátogatja az összes, még földeken lévő dinnyét és belevizel, elrontva ezzel ízét, állagát, élvezhetőségét. A kásás, ízetlen vagy éppenséggel rossz ízű dinnyére mondjuk azt: meglőrincesedett. De valóban igaz a hiedelem?

A népi bölcsesség szerint Lőrinc napja határnapnak számít a dinnye minőségében. De már rögtön a „nyomozás” elején elágazáshoz érkezünk, ugyanis két Lőrinc nap is van az évben, az egyik augusztus 10-re, a másik szeptember 5-re esik.

Augusztus eleje még javában a dinnyeszezon csúcsidőszaka, ugyanis ekkorra érnek be a legédesebb görögdinnyék, így a néphagyomány inkább a szeptember 5-ei időpontra lehetne érvényes. Legtöbbször viszont még szeptemberben is nagy melegek szoktak lenni, a dinnye pedig akkor lesz nagy és finom, ha meleg van és sok fény éri. Ez pedig kifejezetten kedvez azoknak a fajtáknak, amelyeket később kell elültetni. Éppen ezért aggodalomra semmi ok, szeptember 5. után is nyugodtan lehet még dinnyét fogyasztani, nem ér minket csalódás.

Ha szeretnétek többet megtudni a görögdinnyéről vagy a sárgadinnyéről, olvassátok el társoldalunk, az Ételt csak Okosan cikkeit, illetve nézzétek meg cikkeinket, amelyben arról írunk, milyen minőségi hibák mellett fogyaszthatjuk el bátran a görögdinnyét és a sárgadinnyét.

Források:
https://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/mit-csinal-szent-lorinc-a-dinnyevel/1080/
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch11s02.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_L%C5%91rinc

Kapcsolódó tartalmak

Pályaorientációs és családi nap Vácon

Maradéknélkül

A Ráday utcában nyílt étteremben még a tányér is ehető

admin

A bajai V. Baba-Mama Családi napon jártunk

admin