Praktikák

Megmaradt főtt hús újragondolva

 

Megfázás? Vasárnap? Másnaposság? A húsleves szerves részét képezi az életünknek egy szimpla hétvégén és az ünnepnapokon is. Gyógyírt jelent minden gondunk-bajunkra, ám gyakran megesik, hogy túlzásba esünk az adagokkal, esetenként több hús kerül bele a kelleténél. Sokan nem is szeretik, pedig nincs húsleves, husi nélkül. Ilyenkor életbe lép az újrahasznosító ösztön: maradékmentés! Összegyűjtöttünk néhány receptet, amivel megmenthetitek a levesből megmaradt főtt húst.

 

Mindenekelőtt, érkezzen pár élelmiszerbiztonsági tipp: a főtt hús biztonságos tárolási ideje hűtőszekrényben 2-3 nap, megfelelő hőmérsékleten, ami 0-5°C. Ez a belőle készült új fogásra is vonatkozik, de lehetőség szerint még aznap fogyasszuk el. Ha ennyi időn belül nem tudjuk feldolgozni, vagy csak később szeretnénk felhasználni, szedjük kisebb részekre a könnyebb hasznosítás miatt, fagyasztóban 2-3 hónapig tudjuk tárolni minőségromlás nélkül.

 

Pástétom

 

 

Ha gyorsan és könnyen elkészíthető pástétomra vágyunk.

 

Hozzávalók:

  • megmaradt főtt hús
  • főtt répa, mennyiségtől függően
  • kisebb fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • ízlés szerint mustár
  • só, bors
  • igény szerint egy csokor petrezselyemzöldet is rakhatunk bele

Elkészítés:
A főtt húst a répával együtt egy otthoni késes betétű robotgépben, vagy hagyományos darálóban aprítsuk le. A keverékhez adjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, és annyi tejfölt, hogy krémes állagot kapjunk. Mustárral, sóval, illetve borssal ízesítjük, majd tegyük a hűtőszekrénybe, ha nem fogyasztjuk el azonnal.

 

Csirkés tortilla

 

A tortillaban az a jó, hogy azt teszünk bele, amit csak szeretnénk. Így van a taco esetében is! Ha azt szeretnénk csinálni, csak hajtsuk félbe a tortillat, és süssük ropogósra a sütőben, ebbe töltsük a finomságokat. Ugyanezeket a töltelékeket akár csak belecsavarhatjuk a tortilla lapba és serpenyőben összemelegítve már fogyasztható is.

 

Hozzávalók:

  • A megmaradt főtt hús
  • 1 darab avokádó
  • fél fej hagyma
  • 1 darab lime
  • 4 darab tortilla lap
  • babpüré

Elkészítés:
A főtt húst pirítsuk át kevés zsiradékon. A hagymát vágjuk kockára és az avokádóból is vágjunk vékony szeleteket. Rakjuk a tortillába  a babpürét, a húst, a hagymát, az avokádót majd a lime levével locsoljuk meg és kész is vagyunk.

 

Maradékmentő tészta

 

Ebben a receptben az a legjobb, hogy felhasználhatjátok a megmaradt zöldségeket is.

 

Hozzávalók:

  • apró darabokra felvágott főtt hús
  • rizstészta
  • 1 teáskanál szezámolaj vagy napraforgóolaj
  • fél teáskanál chili fűszer
  • újhagyma
  • sárgarépa
  • fokhagyma
  • cukkini
  • bármilyen zöldség, amit bele szeretnél tenni
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket vágjuk fel vékony szeletekre, a  rizstésztát a csomagoláson előírtaknak megfelelően készítsük el. Egy serpenyőben kevés zsiradékon pirítsuk meg a húst és a zöldségeket. Egy tálba tegyük bele a szezámmagolajat, a megsült zöldséges-húsos keveréket, chilit, majd keverjük alaposan össze. Ízesítsük kedvünk szerint. Végezetül pedig adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, keverjük össze és már fogyasztható is.

 

Töltött cukkini

 

Hoztunk egy laktató, könnyen elkészíthető cukkinis receptet is.

 

Hozzávalók:

  • 1-2 darab cukkini, a töltelék mennyiségétől függően
  • maradék főtt hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • tejföl
  • ízlés szerint sajt
  • só, bors

Elkészítés:
A cukkiniket mossuk meg, vágjuk félbe, a belsejüket kaparjuk ki, vágjuk fel kis darabokra és tegyük félre. Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük rá a húst, illetve a kikapart cukkini belsejét, fűszerezzük sóval, borssal. Krémesebb állag érdekében tegyünk bele tejfölt, majd töltsük meg a cukkiniket. A tetejüket szórjuk meg sajttal, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire a csónakokat. Előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütjük 180°C-on.

Tipp: ha több rizst csináltunk a kelleténél, azt is belekeverhetjük a töltelékbe.

 

Ravioli

 

Az olaszok töltött tésztája a mi kedvencünk is.

 

Hozzávalók:

  • megmaradt főtt hús nagyon apróra vágva vagy turmixolva
  • 3 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 5 dl paradicsompüré
  • 1 darab vöröshagyma
  • bazsalikom
  • bors
  • olaj

Elkészítés:

A tojásokat a liszttel alaposan gyúrjuk össze, egy órára tegyük hűtőbe pihenni. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát, 5×5 centis négyzeteket vágjunk belőle. A kis darabokra összevágott húst fűszerezzük, majd töltsük meg a tésztalapokat vele, a széleket jól nyomkodjuk össze. Fazékban tegyünk fel vizet forrni, sózzuk meg. A lobogó vízbe, tegyük bele a tésztákat, körülbelül 5 perc alatt készen is vannak. A szószhoz a hagymát aprítsuk fel, olajon pirítsuk, majd tegyük hozzá a paradicsompürét, fűszerezzük és hagyjuk 5 percig rotyogni. Amint kész van, kanalazzuk a tésztára a szószt, tetszés szerint megszórhatjuk sajttal is.

 

Jó étvágyat Nektek!

 

Források:

http://www.chefviki.hu/2011/01/kence-maradek-fott-husbol.html

https://streetkitchen.hu/junk/utos-csirkes-taco-guacamoleval/

https://lovefoodhatewaste.com/recipe/healthy-noodles

https://www.nosalty.hu/recept/toltott-cukkini-daralt-hussal

https://vajling.hu/2020/05/28/paradicsomos-daralt-husos-ravioli/

 

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Maradék nélkül: hűtőhasználati kvízjáték

Maradéknélkül

Tárolási hőmérséklet jelentősége az élelmiszerpazarlás megelőzésében

admin

Új maradékmentő receptkönyv: A kenyér második élete

dorkoa